Туризмът в целия ЕС и в целия свят се намира

...
Туризмът в целия ЕС и в целия свят се намира
Коментари Харесай

Ангелкова: Планираме летният сезон да започне от първи юли

Туризмът в целия Европейски Съюз и в целия свят се намира в тежка и невиждана рецесия. Важно сега, изключително за нас като страна, в която туризмът заема 12% от Брутният вътрешен продукт и ангажира 11% от работещите, – всеки един със своите дейности е значим, с цел да промотираме България като туристическа дестинация. Важно е са обединим напъните си като локални управляващи и бизнес, с цел да отстояваме своите ползи с оглед оптимално бързо възобновяване след рецесията. Всички тези тематики бяха коментирани на онлайн срещата на министрите на туризма на страните от Европейски Съюз, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Планираме от 15 юни да стартира подготовката, и от първи юли да започва деен летен сезон, заяви още министърът на туризма.

“Предложих и сътрудниците от другите страни ме поддържаха, да се сътвори така наречен Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подкрепи ликвидност на туроператорите и да подсигурява отбраната на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за неспособност да се възвръщат средства, което би довело до всеобщи банкрути.

На второ място бе огласено основаването на Възстановителен проект след започване на бавното възобновяване след излизането от рецесията с вируса. Всеки един от нас – министрите на туризма, настоя туризмът да има своето очевидно и основно място, като се обединихме към цифрата – 20% от европейските средства да бъдат целево ориентирани към туризма. Поисках ясни критерии за разпределянето на тези средства, които да бъдат на правилото на солидарността, както и пъкъл има обособена бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат ориентирани към туризма, и които да могат да се употребяват както от бизнеса, по този начин и от страната и локалните управляващи. До преди тази рецесия бизнесът не можеше да употребява непосредствено грантови схеми, само че защото обстановката се промени, считаме, че това е основно ”, добави Ангелкова.

Поискахме и да има единни правила за поетапното отваряне на границите на Европейски Съюз, – сред държавите-членки, и свързани с пътуването вътре в Европейски Съюз. Както и да има обединен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и разпоредбите, които туристите би трябвало да съблюдават. По този метод нашата работа ще е доста по-лесна и хаосът ще бъде доста по-малък.

Предложихме да се мисли отсега нататък и за по-гъвкави режими за туристическите визи за трети страни за Европейски Съюз – когато се започват пътуванията.

Много е значимо с ясни и положителни послания и правила да се възвърне доверието на хората към пътуванията, добави министърът. Всеки, който желае да пътува, ще гледа първо безвредните и здравословни условия, която предлага дестинацията.

Предложих и да има обща Европейска туристическа тактика за възобновяване на позициите на Европа като туристическа дестинация.

Предложили сме да има и Специален проект за възобновяване и излизане от рецесията, който да има ясни и съответни ограничения.

Предлагам и на бранша поради основаната сила и готовност дружно да изпратим декларация или писмо, с което да обединим своите старания, тъй като по този начин ще сме по-силни в настояванията си за по-бързо възобновяване на бранша. Заедно работим за това българският туристически артикул да е първокласен, имаме многообразни туристически благоприятни условия. Надявам се тази рецесия да ни направи по-силни и обединени, без значение от напрежението, което всеки един от нас изпитва във връзка с несигурността на този стадий.

Нека всеки да избере България за своята късна отмора това лято, и да покажем какви са прелестните места в нашата страна, прикани Ангелкова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР