Туризмът в Пловдив върви към пълно възстановяване и достига параметрите

...
Туризмът в Пловдив върви към пълно възстановяване и достига параметрите
Коментари Харесай

Силен туризъм в Пловдив

Туризмът в Пловдив върви към цялостно възобновяване и доближава параметрите преди коронавирус рецесията. Това демонстрират данни на Националната статистика за първите девет месеца на тази година. По брой нощувки даже са надхвърлени равнищата от пред пандемичната 2019 година, когато градът беше и Европейска столица на културата.

В един от известните фамилни хотели в Пловдив оборотът се е нараснал с една трета единствено за този летен сезон.

" Тази година беше най-силната година от 20 години, в които аз култивирам този хотел. Най-вероятно 2019 година оказа своето въздействие. В момента градът е доста забавен за българските туристи и за чужденците. Това са самостоятелни туристи от целия свят ", съобщи хотелиерът Тони Симидчиева.

И в случай че преди няколко години хората са идвали единствено в деня на избрани културни събития, в този момент остават най-малко за две нощувки, с цел да прегледат забележителностите на града.

" На брой нощувки в местата за настаняване имаме 492 000, което е растеж от 30% за същите 9 месеца от предходната година и 27% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година ", сподели заместник-кметът на Пловдив Пламен Панов.

Според община Пловдив тази година ще бъдат надхвърлени и приходите в бюджета от туризъм спрямо 2022-ра. Само за първите 9 месеца те са над 33 млн. лева, колкото са били за цялата предходна година. Хотелиерите в града чакат спокоен зимен сезон, в случай че няма огромни разтърсвания в стопанската система на страната.

" От лятото сме си заделили мазнинка както споделят, за зимата знаем, че януари е слаб търговски месец, тъй че сме се подготвили за тези два месеца да издържим стига в страната да не станат някакви катаклизми ", изясни хотелиерът Тони Симидчиева.

Все още проблем остава неналичието на готови фрагменти в туристическия отрасъл.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР