Туризъм, служебни пътувания, висше образование: гражданите, които бяха свикнали да

...
Туризъм, служебни пътувания, висше образование: гражданите, които бяха свикнали да
Коментари Харесай

Какво ще се промени за гражданите на ЕС и британците заради Брекзит от 1 януари

Туризъм, служебни пътувания, висше обучение: жителите, които бяха привикнали да пътуват гладко от над 45 години сред Англия и Европейски Съюз, ще би трябвало да се приспособят към новата действителност на Брекзит от 1 януари. От тази дата британците в Европейски Съюз ще бъдат одобрявани като жители на трета страна и повече няма да употребяват свободата на придвижване, с цел да работят, да учат или да се пенсионират на територията на Европейски Съюз и на съдружните му страни (Норвегия, Исландия, Швейцария). 

Англия от своя страна ще третира жителите на Европейски Съюз като множеството " небританци ". С тази разлика, че лицата с потвърдено непрекъснато престояване в страната преди края на 2020 година ще запазят правата си според подписаното в края на 2019 година съглашение за излизане на Англия от Европейски Съюз. Обратното също е правилно за пребиваващите в Европейски Съюз британци. 

Туристи 

Британските туристи евентуално ще би трябвало да се въоръжат с самообладание за процедурите за влизане в Европейски Съюз, въпреки и двете страни кардинално да се схванаха за взаимно освобождение от визи. Може да им се наложи да потвърждават, че имат застраховка и разполагат с задоволително финансови средства или с противоположен билет. Престоят им в Европейски Съюз ще бъде стеснен до най-много от 90 дни в 180-дневен интервал. 

Европейците пък ще могат да влизат на английска земя с елементарна персонална карта до октомври 2021 година, след което ще би трябвало да показват паспорт. Разрешеният им престой ще е най-много шест месеца. Ще има обаче и изключения. Някои неевропейски придружители на жител на Европейски Съюз ще имат потребност от виза. Гражданите на Ирландия и Англия ще продължат да имат цялостна независимост на придвижване според остаряло двустранно съглашение. 

Служебни пътувания

Въпросът за граничния надзор при служебни пътувания е измежду към момента нерешените въпроси сред европейци и британци. При командировка или заплатена услуга може да се изиска виза и/или позволение за работа според настоящото законодателство в съответната страна от Европейски Съюз. 

От английска страна европейците може да бъдат третирани като жители на така наречен облагодетелствани страни, т.е. да им би трябвало позволение, с цел да работят, само че не и с цел да участват на служебна среща или да вземат участие в професионално образование. 

В същия ред на мисли жителите на Европейски Съюз, които имат предложение за работа във Англия, ще би трябвало да потвърдят известно равнище на притежаване на езика на Шекспир, като нивото на заплатата им ще се дефинира със закон.

Студенти 

От януари европейските студенти ще би трябвало да показват виза за академични престой над шест месеца във Англия. Те ще би трябвало и да заплащат по-високи студентски такси - до четири пъти повече за медицина или някои влиятелни дипломи за докторска степен. Според проучване на английския парламент, в английските университети е имало 143 000 студенти от Европейски Съюз през образователната 2018-2019 г. 

Това въодушевление на младите европейци може да затихне в бъдеще, което ще е и за сметка на английските финанси. През 2015 година задграничните студенти са внесли 25,8 милиарда лири (29 милиарда евро) в стопанската система на Англия. Страната е считана за втората най-предпочитана в света за приемане на висше обучение след Съединени американски щати. 

Заради Брекзита английските студенти към този момент няма да могат да употребяват програмата " Еразъм ", която е разрешила на милиони младежи да прекосят граници, с цел да следват в друга европейска страна.

Имиграция

Понастоящем към 1,3 милион британци обитават в Европейски Съюз, а 3,6 милиона европейски жители живеят във Англия. Правата им са предпазени, в случай че са се открили преди 31 декември 2020 г. 

Въпросът обаче ще стои напълно иначе за искащите да емигрират след 1 януари. Един образец: британците, които желаят да се открият във Франция, Испания или Германия (любимите им страни за работа или пенсиониране), ще се изправят пред същите трудности като останалите жители на трети страни за неща като здравна застраховка, доказване на ниво на приходи или езикови условия. 

Англия пък от 2021 година ще вкара точкова система, която мощно ще затрудни европейците да се открият в страната. Ще се вземат поради възрастта, познанието на британски и финансовите запаси. 

Източник: Марк Бърли, Франс прес /БТА/
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР