Туристическа фирма упорито отказва да върне парите на клиент след

...
Туристическа фирма упорито отказва да върне парите на клиент след
Коментари Харесай

Туроператор отказва да върне близо 5000 лева на клиент

Туристическа компания настойчиво отхвърля да върне парите на клиент след неосъществена екскурзия до Дубай, поради пандемията.

За да ни опише за сагата си с екипа на  Plovdiv24.bg се свърза потърпевшият Стоян Братанов. Мъжът ни сподели цялата преписка, която е водил с компания " Дрийм Холидейс “ БГ ООД, от която излиза наяве, че туристическата организация няма никакви планове да възвърне парите на пловдивчанина макар законовите положения.

Заплануваната и мечтана екскурзия е с дестинация Дубай, а парите, които мъжът заплаща, с цел да реализира тази фантазия дружно с жена си, и собствен другар, е в размер на 4683 лв.. 

Той заплаща парите авансово, след което подписва и контракт с туроператора. Планираната екскурзия е трябвало да бъде осъществена на 15.03.2020, тя  включва 7 нощувки, с 5 спомагателни маршрута в Дубай.

На 15 март 2020 година Стоян и брачната половинка му Виктория, която е бременна в третия месец, се насочат към аерогарата в София, с цел да отпътуват за Дубай. " Влизайки в летището, видяхме цялата група от към 30 души, с които трябваше да изпълним екскурзията. Преди това ми звънят по телефона, питат ме дали съм към този момент на летището. Казвам да, тук сме и приближаваме групата “, споделя Стоян Братанов.  

В момента, в който идват на място, от туристическата компания им оповестяват, че анулират екскурзията поради рисковете, които се крият в Дубай по отношение на пандемията и оповестеното изключително състояние в България на 13-и март.

От " Дрийм Холидейс “ изпращат и публично писмо до Стоян Братанов, в което се споделя, че по отношение на анулираната екскурзия до Дубай го осведомят и документално, че в най-кратък период ще предложат различна дата на пътешестване в интервала септември - октомври 2020 година

Стоян Братанов написа писмо до туроператора, че жена му е бременна сега и не може да се възползва от нито от новите дати, нито от други в околните 2 години, защото нямат родители, на които да оставят бебето, като чакат схващане и да им се възстановят парите, които са заплатили за екскурзията.

От " Дрийм Холидейс “  обаче не престават да упорстват, като им изпращат още веднъж новите вероятни дати през септември и презаверяване на туристическия пакет от 15 март 2020.  И пишат: " Длъжни сме да уточним, че при отвод от пътешестване от Ваша страна заплатените суми не се възвръщат, защото пътуването беше анулирано по Ваше искане и на летището бяхте известени, че самолетна компания FLY DUBAI ще предложи нова дата, а не връщане на пари. В интервала 15.03.2020 - 22.03.2020 самолетната компания извърши полетите и на уеб страницата на Министерство на външните работи равнището на заплаха за пътешестване до ОАЕ беше 1. Партньорът ни в Дубай също трансферира заплатената от нас сума за Вашия престой за новата дата, а точно 02.09.2020 След като получим удостоверение от Ваша страна ще Ви изпратим Анекс към Договора, който би трябвало да подпишете и върнете сканиран на имейла ни “.

Стоян още веднъж припомня в имейл до компанията, че не може да пътува на новите дати, защото жена му е бременна.

От туристическата организация не стопират да упорстват, като даже брутално лъжат, че не те са отсрочили екскурзията, а самият Стоян Братанов се е отказал, като пишат нов имейл до него: " Дрийм Холидейс БГ ООД не е отменила екскурзията за Дубай, а Вие персонално се отказахте от пътуването на летището час преди полета. В тази връзка сумата по контракт не предстои на възобновяване. Въпреки това направихме изключение за Вас поради, че брачната половинка Ви е бременна и предложихме вид за презаверяване на пътуването за друга дата, избор на друга дестинация, ваучер за заплатената сума. В случай, че не желаете да се възползвате от препоръчаните разновидности и поради Вашия отвод от пътешестване час преди полета, не можем да възстановим сумата ".

Изумен от лъжата, Братанов продължава да упорства за връщане на парите в най-кратки периоди и откакто още веднъж получава отводи, взема решение да написа за случая до министерството на туризма.

През това време туроператорът прави нови оферти за нови дестинации - презаверяване на пътуването по дестинация по желание - Израел, Дубай, Кипър, Малта, Гърция, Йордания, Бали, Тайланд, Мавриций и други до края на 2021, както и даване на ваучер със стойност на заплатената сума със период на годност до 31.12. 2021г.

В последното предложение в писмото сами поместват текст, който ясно демонстрира по какъв начин законът взема решение сходни обстановки. В писмото от " Дрийм Холидейс “ написа още: " С приемането на опцията Ваучер, ще имате опция да изчакате, за да се убедите, че паниката отминава, и тогава да решите в кой интервал ще пътувате и дали ще изберете същата екскурзия, на която сте били записани за месец май, или друга. В момента, в който сте сигурни в това на коя екскурзия и по кое време желаете да пътувате, ще можете да се запише още веднъж, подписвайки контракт и предоставяйки ваучера си, с цел да употребявате сумата от него. В случай, че не желаете да се възползвате от препоръчаните разновидности, заплатената от Вас сума ще бъде възобновена в законоустановения период до 12 месеца, считано от датата на анулацията на изключителното състояние, според член 25 Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народно събрание от 13 март 2020 и за превъзмогване на последствията (ЗАГЛ. Дело за оперативна проверка. - Дъждовни води, Биосферен резерват. 44 ОТ 2020 Г., в действие от 14.05.2020 Г.) гласуван в Народно заседание и оповестен в Държавен вестник.

" Туроператор, който би трябвало да възвърне заплатена сума от пътуващ за туристическо пътешестване, когато е било анулирано заради оповестеното изключително състояние, може да предложи на пътуващия ваучер за заплатената сума. Ако пътуващият не одобри ваучера и при липса на друго съглашение за туристически пакет - сурогат, сред туроператора и пътуващия, Туроператорът възвръща до 12 месеца, считано от датата на анулацията на изключителното състояние, всички заплащания, които е получил от пътуващия или от негово име. "  

И макар достатъчното минало време, въпросът остава неуреден. Междувременно Братанов получава и отговор от Комисията за защита на потребителите, където е бил препратен сигнала му, написан до Министерството на туризма.

От КЗП пишат, че при зародилия спор пред него стои опция за третиране на разногласието до Обща помирителна комисия или предявяване на иск пред способен съд.

И до през днешния ден сумата от близо 4700 лв. не е възобновена на Стоян Братанов.

Преди да се отнесе до съда, мъжът потърси медията ни, с цел да предизвести посредством нас и други хора за некоректността на туроператора, който предлага скъпи екскурзии, само че няма отношението, което клиентите му заслужават.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР