Туристи, чиито пакети са почивка са пропаднали заради ограниченията, свързани

...
Туристи, чиито пакети са почивка са пропаднали заради ограниченията, свързани
Коментари Харесай

Туристите имат право на частична компенсация за провалена заради COVID-19 почивка

Туристи, чиито пакети са отмора са пропаднали поради рестриктивните мерки, свързани с COVID-19, имат правото най-малко на отчасти възобновяване на платената сума.

Това постанови Съдът на Европейския съд (СЕС) в Люксембург. Такъв е неговият отговор на преюдициално питане на съд в Мюнхен, Германия.

Двама немски жители закупили пакет за двуседмична отмора на Канарските острови в Испания. Началото на ваканцията било 13 март 2020 година, тъкмо когато Европа бе връхлетяна от пандемията. Потърпевшите желаят 70 на 100 понижение на платената цена поради наложените на втория ден от идването им ограничавания и насилственото им предварително завръщане в родината.

Заради оповестените на 15 март 2020 година ограничавания на о. Гран Канария били затворени плажовете. Забранено било излизането на открито, а туристите можели да излизат от хотелските си стаи единствено за хранене. На 18 март двамата германци били предизвестени да бъдат подготвени да изоставен всеки миг. Два дни по-късно те трябвало да се завърнат в Германия.

Туроператорът отказал поисканото понижение на цената с претекста, че не можел да носи отговорност за общите опасности за живота.

Съдът на Европейски Съюз счита, че на екскурзианта се поставя понижение на цената на пакета, в случай че непредоставянето на включените в него услуги се дължи на ограничавания, наложени в дестинацията на пътешестване за битка против заразна болест като COVID-19.

Според Съд на Европейския съюз няма значение дали сходни ограничавания са наложени в мястото, където екскурзиантът живее, или в други страни.

Мюнхенският съд ще би трябвало да реши дали рестриктивните мерки в дадения случай могат да съставляват несъблюдение на контракта от страна на уредника.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР