Турбулентността е естествено и сложно явление, което може да възникне

...
Турбулентността е естествено и сложно явление, което може да възникне
Коментари Харесай

Какво е турбуленция и защо се случва все по-често

Турбулентността е естествено и комплицирано събитие, което може да възникне в разнообразни флуидни среди, като води до предизвикването на " турбуленция " в авиацията. Макар че аргументите за нея са разнообразни, напоследък се следи явно повишаване в броя на случаите с турбуленциявъв въздухоплаването. Смята се, че фактори като изменението на климата и увеличениявъздушен трафик способстват за това очевидно нарастване.

В динамичността на флуидите тя се класифицира в два съществени вида: ламинарен поток и турбулентен поток. Ламинарният поток се характеризира с гладко, обтекаемо придвижване, до момента в който турбулентният поток се характеризира с неравномерно и безредно придвижване.



Кадър: Animagraphs

Промените в скоростта и посоката напразно на разнообразни височини могат да основат отрязване напразно, което води до турбулентност по време на политане, кацане или по време на полет, а ветровете на огромни височини, известни като струйни потоци, могат да провокират турбуленция, когато самолетите минават през тях.Терминът " турбуленция " постоянно се употребява в подтекста на пътуването със аероплан, само че той не се лимитира единствено до авиацията. Турбулентността се отнася до неравномерното и безредно придвижване на флуиди и въздух.



Кадър: Animagraphs

Когато въздухът се сблъска с трудности като планини или хълмове, той е заставен да се издигне, което води до турбуленция от подветрената страна. Високите здания могат да нарушат плавното придвижване на въздуха, предизвиквайки турбуленция наоколо до тях,а мощните гръмотевични стихии са известни с това, че провокират интензивна турбуленция заради конвективните процеси като възходящи и низходящи потоци.Сблъсъкът на топли и студени въздушни маси по продължение на метеорологичните фронтове можесъщо да сътвори рискови условия.

Глобалното изменение на климата е обвързвано с по-чести и интензивни метеорологични феномени. По-голямото разпространяване на мощни стихии и атмосферни разстройства способства за по-голямата възможност от конфликт с турбуленция по време на полети. С развиването на актуалните технологии и усъвършенстваните системи за докладване разрешават по-добро изясняване на произшествия с турбулентност. Тази по-добра информираност води до документиране и докладване на повече случаи, което основава чувството за нараснала периодичност.



Кадър: Animagraphs

Експоненциалното повишаване на международния въздушен превоз докара до увеличение на броя на въздухоплавателните средства в небето. Съвременните самолети са проектирани по този начин, че да са по-икономични и леки. Въпреки че тези нововъведения имат многочислени преимущества, те могат да създадат самолетите по-податливи на турбуленция, защото по-леките структури могат да бъдат по-силно наранени от турбулентните сили.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР