Tumblers (Mother and Son),1905, Pablo Picasso Патрик ДЕЛАРОШ и Нуждата

...
Tumblers (Mother and Son),1905, Pablo Picasso Патрик ДЕЛАРОШ и Нуждата
Коментари Харесай

Интересът на момчето към бащата минава през този, който майката отрежда на съпруга си

Tumblers (Mother and Son),1905, Pablo Picasso

Патрик ДЕЛАРОШ и „ Нуждата от бащин престиж през юношеството ”

Детството в наши дни е един тип сън, който приключва с настъпването на юношеството. Независимо от вида образование, детето в реалност се къпе в щастливата и нужна заблуда, че ще бъде обичано от своите родители каквото и да се случва. Никой не би могъл да го упреква – тази обич в действителност е безгранична. Но идва пубертетът и с него един капацитет от благоприятни условия, който ще трансформира тези идилични връзки. Ако детето не се е възползвало от стадиите, които обикновено би трябвало да го разделят от родителите му, то рискува да изживее тази промяна като травматизъм, а смяната на родителите му към него – като изменничество. Съществува заплаха те самите, най-много в случай че са били слаби и безволеви до момента, да се почувстват отговорни. Това възприятие ще докара след себе си податливост към прекомерна приемливост, а тя, на собствен ред, ще усили паниката на юношата. Именно по този начин неналичието на престиж в юношеството може да благоприятства завъртането на нов циничен кръг.

Впрочем юношата има потребност от поддръжка, с цел да направи печал по своята детска обич и да продължи да напредва. А детската обич и за двата пола значи на първо място обич към майката и точно по тази причина юношеството дефинира на бащата характерна роля. Теоретично той разполага с нужното отдалечаване, с цел да помогне на брачната половинка си да открие положителната отдалеченост и да разреши на детето да се развива. Тази интервенция е по-лесноосъществима с дъщерята, за която той към този момент е бил привлекателен полюс в детството, и по-трудна с момчето, най-много в случай че преди този момент е бил досадна спънка пред удоволствието.

Но какъвто и да е бил, неговата брачна половинка, неуверена от време на време в предишното, в този момент ясно приканва за помощта му: юношеството е съществено нещо и юношите ни го припомнят с удоволствие. Нужно е затова бащата да бъде на висота. Впрочем голям брой поколения видяха неговата роля да залязва неизбежно: изтощен да постанова възгледите си, отегчен да изяснява нуждата от закон, изкушен дори да копира майката, той се учудва, че бива призоваван. Въпреки всичко точно бащата е този, който би трябвало да предотврати мъчителната среща на юношата с действителността – възпитанието не е разтуха, а в противен случай, едно същинско имунизиране. Това допуска, че самите родители, и в частност бащата, са създали фактически юношество.

Апелът към бащата или провокацията

Известен престиж е нужен на юношата, освен когато му е липсвал през детството, само че и с цел да го подкрепи да превъзмогне вълненията, произлизащи от пубертета. Когато става дума за момче, ролята на бащата е капитална: момчето го приканва дори директно – като го атакува, или косвено – като го предизвика. Майката също не остава длъжна, когато изпитва сходна потребност, и постоянно се обръща към мъжа си, изключително когато е претрупана. Надявам се и аз да убедя бащите в тяхната полза.

А дъщерите, ще ми кажете вие? Връзката им с бащата е съществена за тяхното преобразяване в дами най-общо и в майки в частност, само че тази връзка с лекост се лишава от онази същинска интерпелация, която показва момчето, било словесно, било посредством държанието си или дори посредством своите проблеми.

Защото огромният въпрос за отношението с противоположния пол с всичките свои загадки, опасения и очаквания, се слага точно в юношеството. Момичето, както и момчето, се пробват да намерят в това търсене опората на родителя от същия пол, с цел да се затвърдят в своята еднаквост. И прочее не е инцидентно, че в по-голямата си част девойките избират жена за терапевт, а момчетата – мъж. Едните и другите заобикалят клопките на съблазняването и избират различен вид съучастничество. Но нещата се разграничават в това, че дистанцията с бащата не е нова за момичето: нейното предпочитание се е конструирало точно с помощта на това пространство, фаворизиращо въображаемото. Момчето, назад, би трябвало да се отскубне от обятията на майка си, с цел да може по-късно да желае друга от нейния пол: интервенцията не е елементарна и изисква помощта на бащата. Това е едно от основанията – какво споделям! – главното съображение за апела към бащата, очевиден или не напълно, когато приема форми, които би трябвало да умеем да разчитаме. Липсата на закон, съвсем синоним на неналичието на престиж на бащата, би породила фамилни неразбории, които тревожат юношата. Именно това безпокойствие го кара да прави нарушавания, които са също толкоз и търсене на наказване. Въпросният блян към наказване се дължи на възприятието за виновност, породено от неналичието на граници – ако всичко е допустимо, то аз съм мислим, евентуален нарушител.

Търсенето на престижа

Много юноши търсят престижа, който не са познали:
– било като откриват ментор или модел, който замества бащината фигура;
– било – поради липса – като се опълчват на рискове, които те самите са провокирали.

Такива са рисковите държания, които могат да одобряват разнообразни форми: рискови спортове, рискови подвизи, само че също – престъпност или наркомании. Наистина е свойствено за юношеството да тества себе си и умерено да се преценява със препоръките. Но сходни държания с цялостно право насочат въпрос към родителите, както Божият съд през Средновековието (подлагането на тестване посредством огън, вода и пр.) или по-съвременната игра на съветска рулетка, и наподобява провокират ориста на двубой. Не би могло да се отхвърли, че функционалността на бащата (при неналичието на личността) е наранена от този въпрос, който запитва колкото нашето потекло, толкоз и нашето място на земята.

Но апелът към бащата също по този начин може да бъде и очевиден. И тук обаче би трябвало да умеем да разчитаме зад еди-коя си рецензия съжалението по един мощен татко, зад еди-коя си мъка – фрустрираната потребност от удивление. Някои сираци изричат високо и ясно дефицита, подбуден от неналичието на бащата. Други, просто разочаровани, ще потърсят на друго място някого, на който да подражават. За благополучие непристъпният татко е необичайност в наши дни: той вкарва мъчно реализуем комплекс за непълноценност и същото коренно отменяне като материнстващия татко (онзи, който прекалено обкръжава с майчин вид грижи). Защото юношата (и девойката) не обичат какъв и да е татко, а точно бащата, който е непосредствен и има характерност. Накратко – баща, кадърен да поеме функционалността си и по тази причина – нито другар, нито зависещ. Това не всеки път е допустимо, от време на време е искрено невероятно. И дори се случва обичайното опълчване сред майчината и бащината роля да бъде изцяло обърнато. Следва да допуснем, че това опълчване, подложено на критика от някои феминистки придвижвания, има към момента своето място, когато слушаме страданието на Кристоф.

Кристоф, на 14 и половина години, е ослепителен възпитаник. Но страда от тежки афективни блокажи. Той ми изяснява: „ В доста фамилии бащата държи кормилото в свои ръце. При мен е противоположното, забелязах го прекомерно рано. Баща ми и майка ми нямат идентични усети. Майка ми е интелектуалка, татко ми е… повече откъм ръчния труд. Когато майка се ядоса, взема решение, че животът и не е съвършен и прочие, татко ми не реагира: той се отдръпва печален в своя ъгъл. Майка ми, която боготворя, е господарят в къщата. Впрочем, аз изпитвах такова равнодушие към моя татко, че майка ми отиде да се съветва с някакъв педиатър. “ Кристоф осъзнава последствията от сходно положение на нещата: „ Разбирам се по-добре с девойките, в сравнение с с момчетата. Сега се пробвам да го поправя, само че ми е мъчно – страхувам се от мъжете най-общо, усещам се друг от момчетата в класа ни. Давам си сметка по какъв начин фактът, че съм се отдалечил от татко ми, ме е отдалечил от момчетата. Аз играех на момичешки игри. “

Вследствие на което е нападателен към татко си, само че признава, че откогато се помни той е бил „ задушаван “ от майка му. Тази тъга се трансформира в запленяване по един „ същински татко “: работодателят на майка му. От 10 години двете фамилии вървят дружно на отмора и Кристоф кара колело с него. Това е същинска пристрастеност, която той изяснява доста добре: „ Обичах да карам колело с него. Беше необикновено. Впрочем, той беше в линията, която моята майка ме бе предиздвикала да обичам: интелектуалната страна. Баща ми несъмнено е страдал от всичко това. “

Както се вижда, Кристоф съжалява, че не е разговарял повече с татко си, че не го е зачитал. Това е едно страдание, което формулират в анализата доста пациенти, чиито татковци са били напряко смазани под личността на майката. И е правилно, че интересът на момчето към бащата минава през този, който майката отрежда на брачна половинка си: това е, което разкрива Кристоф. Следователно съществува фина алхимия, която създава желанието на момчето като се тръгне от взаимоотношенията на неговите родители. Ако обича майка си, то е също и с цел да прави като татко си. Но в случай че заеме неговото място, момчето няма да може повече да желае други дами. Истинската обич, любовта, свободна от оковите на принудата, изисква разстояние и това е дистанцията, което бащата донася, когато играе ролята си на третия. Впрочем той може да я извършва единствено в случай че безспорно желае да я поеме, само че също и в случай че бъде приет като подобен от брачната половинка си. Изправена против момчето си, една майка вижда у него други двама мъже: брачна половинка си и своя татко. От връзката, която има с тези двама мъже, ще произтече онази, която тя ще откри с третия.

От: „ Антисоциалното държание – теория и терапия ”, изд. „ Център за психосоциална поддръжка ” 
Картина: Tumblers (Mother and Son),1905, Pablo Picasso - Pablo-Ruiz-Picasso.net


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР