Тук сме, за да призовем финансовия министър. Призоваваме Ви, министър

...
Тук сме, за да призовем финансовия министър. Призоваваме Ви, министър
Коментари Харесай

Мая Манолова на колене, обърна го на молби: Асене, не прави това. Уязвими хора са

Тук сме, с цел да призовем финансовия министър. Призоваваме Ви, министър Василев, да обложите сметките на жителите, които имат да доплащат в изравнителните си сметки с 9% Данък добавена стойност. Толкова, колкото беше зимата, през отоплителния сезон. Да не ги товарите с 20% Данък добавена стойност. Компенсирайте си приходите в държавния бюджет по различен метод, не от столичани, не от възрастните хора, не от младите фамилии. “ Това съобщи водачът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в поредна акция пред столичната топлофикация.
Тя разясни, че през тази зима хората са плащали исторически най-високата цена за парно и по тази причина беше понижено ДДС-то за потребителите на топлоснабдителни услуги, предава Лупа. През отоплителния сезон сметките за парно бяха с 9% Данък добавена стойност, само че с изравнителните сметки, тези, които имат да доплащат, ще би трябвало да ги платят с 20% Данък добавена стойност. Това се случва поради предписание на министерство на финансите. В момента топлинните счетоводители са посочили изравнителните сметки без Данък добавена стойност.
Истинската сума с 20% Данък добавена стойност ще дойде по домовете на жителите до 15 август и тогава ще стане ясно какъв брой би трябвало да заплащат потребителите, стана ясно от думите на Манолова. Тя даде образец по какъв начин в случай че някой има да доплаща 500лв без Данък добавена стойност, ще заплати не 545 лева с 9% Данък добавена стойност, а 600лв.
От Изправи се.БГ демонстрираха и съответна сметка за парно за апартамент от 100кв. м, които са платили 2600лв и съгласно Топлофикация имат да доплащат още 1055лв с 20% Данък добавена стойност. Ако сметката е с 9% Данък добавена стойност, те биха икономисали 143лв.
Според Петко Петков, който е измежду пострадалите с високите изравнителни сметки за парно, неговото семейство е ощетено с към 150лв, които могат да бъдат употребявани за храна, за облекла за детската градина, за памперси, за играчки, защото разноските на младите фамилии са големи.
Лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова посочи, че това не касае единствено младите фамилии, а и пенсионери, уязвими хора, хора с ниски приходи, за които суми от по 100-150лв в допълнение са доста съществено натоварване.
Манолова напомни, че предходната година на жителите бяха върнати суми и тогава сметките за парно бяха поправени като по наставление на служебния финансов министър, изравнителните сметки за парно бяха поправени от 20% Данък добавена стойност на 9% налог. Тогава се икономисаха на хората към 3 млн. лева
Сега, тъй като парното е по-скъпо, действително страната ще прибере спомагателни 5 млн. лева от изтънелите джобове на столичани. Тя посочи, че тук казусът потегля от финансовото министерство и то би трябвало да излезе с решение, че изравнителните сметки следва да се заплащат с 9% Данък добавена стойност, колкото е ставката по време на отоплителния сезон, вместо да се натоварват потребителите с високата 20% ставка.
Мая Манолова напомни, че от гражданската платформа неведнъж са призовавали народните представители с приемането на бюджета да удължат интервала и на преференциална Данък добавена стойност ставка поради високите цени, от които страдат потребителите.
Освен това от Изправи се.БГ алармираха, че фактурите по изравнителните сметки, които ще получат жителите са безусловно неразбираеми – тъй като има два ценови интервала, планирано и действително ползване, суми, които ще се връщат и суми, които ще се доплащат.
„ Всеки жител, който употребява парно, ще би трябвало да си наеме и счетоводител, който да му изясни сметката. Експертите на Изправи се.БГ си играха с нея повече от половин час. “ – възмути се Манолова.
Тя уточни още, че Топлофикация не е изпълнила законовото условие на 1 юли да разгласи какво се е договорила с топлинните счетоводители по отношение на таксите на жителите за дялово систематизиране.
Продължава да е в действие неуместното предписание Топлофикация да се договаря с топлинните счетоводители за цена, която да заплащат жителите. Тоест жителите не вземат участие в това договаряне, само че най-после заплащат на топлинните счетоводители толкоз, колкото се е схванала Топлофикация.
Това са приблизително по 50 лева на домакинство, което единствено за София значи 20 млн лева се заплащат на Топлинните счетоводители. А Топлофикация би могла да поеме тази услуга и да я дава на по-ниска цена за потребителите.
„ Имаме опасения, че в този момент под претекст за инфлация ще покачат фрапантно цените и за топлинните счетоводители. Ако тя стане по 100лв значи, че столичани ще заплащат по 40 млн. лева на топлинните счетоводители. Затова ще настояваме тази информация да ни бъде предоставена. “ – заключи някогашният омбудсман Мая Манолова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР