Тук можете да плачете. Този надпис на стената със сини

...
Тук можете да плачете. Този надпис на стената със сини
Коментари Харесай

Телата цели, но очите - празни. Какво е да оцелееш в клането на Хамас по време на фестивала Нова

" Тук можете да плачете ". Този надпис на стената със сини букви на бял декор посреща израелците, оживели при нападението на " Хамас " на музикалния фестивал " Нова ", в специфичен рехабилитационен център, основан за тях. Хората идват и се събират дружно с други, претърпели същия смут, в опит да го превъзмогнат някак.

За специфичното място, по какъв начин се ражда то, по какъв начин оказва помощ и какво си спомнят миналите през ужаса споделя BBC.

Повече от 360 младежи на празненството бяха убити, пребити или изгорени от нападатели на „ Хамас “, които рано сутринта на 7 октомври нахлуха на мястото на фестивала - на самата граница сред Израел и линията Газа. Други 40 бяха взети за заложници. Засегнатите от зверството обаче са доста повече.

Доктор Лиа Наор е измежду първите, които осъзнават, че освен оказването на психиатрична помощ е основно сега, само че и построяването на уютна общественост, в която оживелите да се усещат в сигурност.

" Те бяха толкоз разпокъсани и вцепенени. Чувстваха се като че ли си нямат никого - нито родителите им, нито армията, нито полицията. Никой не е бил там, с цел да ги избави. Така че първоначално трябваше просто да ги накараме да се почувстват сигурни и в лечебно пространство ", споделя доктор Ноар.

Така тя, дружно с напъните на голям брой доброволци, основава предпазена и спокойна среда в Ришпон, северно от Тел Авив.

На територията на рехабилитационния център има голяма градина, разнообразни типове работилници, певчески сесии, както и няколко кучета, които чакат да бъдат погалени от младежите. Природата е основна част от концепцията на това място.

" Въпреки че телата им бяха цели, виждахме какъв брой са разрушени “, споделя Лиа, като прибавя, че в никакъв случай няма да не помни „ празните им очи “.

" Те не изглеждаха живи. Не можеха да ни погледнат. Трепереха, не можеха да се хранят, не можеха да пият. Злото, против което тези хора бяха изправени, е неразбираемо “, показва докторката.

Лиор Гелбаум е една от оживелите от фестивала „ Нова “.

24-годишната жена посещава постоянно центъра, с цел да раздаде ръчно направени сребърни огърлици на други хора, които също са били там в оня ден, и с цел да помогне сама на себе си.

" В 06:30 ч. сутринта започнахме да чуваме ракети, които летяха над главите ни. Знаем по какъв начин става, по тази причина се качихме в колата си и потеглихме, само че имаше запушване. Започнахме да чуваме изстрели над главите си, по тази причина излязохме и просто започнахме да бягаме към намерено поле. Не знаехме къде отиваме и какво се случва “, споделя Гелбраут.

Двама души с различен автомобил качват младото момиче и в завършек на сметка спасят живота му.

Лиор не пропуща да означи, че седмици след най-кървавата офанзива в историята на Израел, към момента ѝ е мъчно да се любува на нещо, което е част от нейната еднаквост – музиката.

" Всички, които бяхме на фестивала Nova, обичаме да танцуваме и да сме дружно. Но през днешния ден ми е мъчно да чувам музика “, споделя тя.

Всеки ден професионални клинични психолози се смесват с идващите стотици оживели, само че беседват с тях единствено в случай че видят подготвеност от другата страна.

Д-р Итамар Коен е един от тях. Той идва в Израел от Лондон незабавно щом може след офанзивата от 7 октомври.

" Хората тук са видели голямо количество болежка. Някои от тях бяха извънредно покрай това да не бъдат повече тук. Някои са били преследвани и е трябвало да бягат, с цел да спасят живота си. Не е имало доста време да преработят това, просто са бягали от едно кръвопролитие “, споделя лекар Коен.

Той обръща внимание и на още един травматичен аспект, пред който са изправени младежите – възприятието за виновност на оживелия.

„ Защо аз съм този, който оцеля, а не моят другар? Трябваше да взема повече оживели в колата си, с цел да ги закарам на безвредно място “, изброява част от мислите им докторът.

Преди два дни израелската полиция разгласи, че проверява и голям брой случаи на полови закононарушения, отличаващи се с особена свирепост, осъществени от „ Хамас “ при нападението над Израел. BBC преди ден разгласява роман за свидетелски показания, до които медията получи достъп, като доста от описаните случаи са точно при нападението на музикалния фестивал.

Обявената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация " Хамас " отхвърля обвиняванията в полови закононарушения, макар че доста от фрагментите, на които се базират следствията, са снимани от самите нападатели от палестинската екстремистка организация в деня на офанзивите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР