Туитър/Димитър Кенаров Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров е освободен тази

...
Туитър/Димитър Кенаров
Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров е освободен тази
Коментари Харесай

Журналистът Димитър Кенаров бил ритан в главата от полицаи, лежал с часове на паважа

 Туитър/Димитър Кенаров Журналистът на свободна процедура Димитър Кенаров е освободен тази заран от полицията. Вчера той е бил арестуван, до момента в който е заснемал с видеокамера митингите. Журналистът е бил на Ларгото. " Аз се оказах заклещен на стената на Президентството, като полицията стартира да употребява сълзотворен спрей. Аз като публицист, който е отразявал събития в Турция, Украйна, Крим, в Беларус имам противогаз, обозначен с " press ", т.е. " преса ", върху него особено, с цел да мога да правя своята активност като публицист ", описа в предаването " Преди всички " по БНР Димитър Кенаров, който е член на Асоциацията на европейските публицисти.

Той изясни, че полицията го е притиснала, макар виковете му, че е публицист. Изведен е бил към бул. " Дондуков " в столицата. Един от служителите на реда е почнал да го рита в лицето.  " Имах шанса, че единият от ритниците, въпреки да попадна в дясното ми око, не нарани самото око, единствено частта към него ", добави Димитър Кенаров.

След това са му били поставени белезници, държан е дружно с 5 души в продължение на 1 час в камионетка и е откаран в 5-о РПУ.

" Аз ще преследвам своите права по правосъден път ", съобщи журналистът.

Камерата, с която е снимал, е паднала на земята. Кенаров помолил служителите на реда да му дадат камерата, след което устройството е изчезнало.

Асоциацията на европейските публицисти - България остро осъжда противозаконния арест и полицейското принуждение над журналиста и публицист Димитър Кенаров. АЕЖ упорства за цялостно следствие и наказване на всички забъркани и за вдишване на отговорност от страна на управлението на Министерството на вътрешните работи.

Освен контузии в региона на лицето и главата, при задържането си Кенаров е останал и без камера, която е била счупена, лежала е на площада и след това изчезнала, до момента в който той е бил с белезници. АЕЖ изрично осъжда полицейското принуждение над публицисти, отразяващи митингите. Има данни и за други противозаконни дейности на полицията против публицисти. Няколко наши сътрудници от разнообразни медии бяха удряни и обгазени при митингите в сряда. Имаме информация и за друга развалена фотографска техника на кореспонденти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР