Тухла по тухла, България изгражда своята пирамида на полезния, необходимия

...
Тухла по тухла, България изгражда своята пирамида на полезния, необходимия
Коментари Харесай

Кинокритикът Божидар Манов: Българското кино се нуждае от честен диалог между компетентни хора

Тухла по тухла, България построява своята пирамида на потребния, нужния и заслужения триумф. Това сподели пред Благой Иванов в предаването " Сториборд “ на Радио " Фокус " професор Божидар Манов – кинокритик и учител, създател на няколко книги.

По думите му България дели площад и се съревновава с цялото международно кино: " Защото никой няма бонификации, че идваш от Изток, от една дребна България - това към този момент няма значение в огромната карта на художествените резултати. Много ласкави мнения се появиха в интернационалната преса за кино лентата " Уроците на Блага " във връзка премията на " Карлови Вари ".

Професор Божидар Манов означи, че премията е изцяло заслужена: " Филмът има качествата да се бори за " Оскар ", само че е още рано да се каже за възможното българско предложение. Според мен има огромни шансове, тъй като посоката, в която е разпрострат филмът, няма да има скоро конкуренция у нас ".

Той означи, че всеки триумф от категория " А " е значим, тъй като дава освен самочувствие, а основава и предмостие за бъдещи триумфи: " На първо място филмът е доста прекрасен и това беше маркирано още след премиерната прожекция на 3 юли от публиката, която извънредно въодушевено приветства най-много актрисата в основната роля - Ели Скорчева. Десетки дами желаеха да се снимат с нея - тя ги беше спечелила със своята топлота, човещина и комплициран трагичен темперамент. Филмът е значим, тъй като не заобикаля действителното ни съвремие, прекомерно настоящ е и работи в модерна проблематика. Това е филм за хората от трета възраст, най-ощетените пенсионери, които също така са жертви и на телефонни измамници ".

Професор Манов добави, че Стефан Командарев прави и трети филм, взаимно със своя сценарист Симеон Венциславов и оформят една трилогия точно за хората от ниското обществено ниво, принудени да оцеляват в много некомфортни обществени условия: " Първият филм беше " Посоки " и споделя за таксиметровите водачи - при тях и доста други представители на обществото, които се сблъскват с всекидневни компликации. Вторият филм беше " В кръг " - за денонощието на служителите на реда, които също се сблъскват с най неуютните страни на живота и в този момент - " Уроците на Блага " - една пенсионирана Блага, с цел да си добавя пенсията преподава частни уроци по Български език, тъй като събира скъпоценни левчета, с цел да направи монумент на починалия си брачен партньор. Всичко това я довежда до ръба на цялостната невъзможност, обезсърчение и беззащитност, тъй като попада в лапите на телефонни измамници. Оказва се омотана и хвърля парите си, които е събирала, през балкона. Оттам стартира психологическият срив на героинята, който Ели Скорчева показва по превъзходен метод. Това са комплицирани психически депресии, с моменти на цялостно обезсърчение, тъй като тя не вижда излаз от обстановката, в която се е самопотопила ", описа кинокритикът.

По думите му подобен филм постоянно основава изключително напрежение в фена: " Въпреки че филмът не предлага никаква евтини развлекателни хватки, се следи с възходящ интерес, защото в персонажите на екрана хората разпознават себе си. Ето това увеличително стъкло блестящо осветява действителните обстановки в нашето общество през днешния ден ".

Относно киното, Манов означи, че мъчно се основава необятна международна платформа при много нищожно национално произвеждане: " Има непрекъснати спорове и вътрешни битки в гилдията, която подрива фундамента върху, който би трябвало да се работи и без друго финансирането не е задоволително, само че и при тези вътрешни разногласия и спорове се оказва още по-трудно обстановката да се изплува ".

" Безспорен е фактът, че има надарени създатели, безспорен е и фактът, че не всеки съумява в точния момент да направи своя филм - някои остаряват, други се уморяват, трети се отхвърлят. Отделните образци обаче демонстрират, че при положително стичане на събитията, а това значи преди всичко качествена литература. Намесва се и факторът " случайност " - не постоянно един филм, в една фестивална селекция може да разчита на доста високо класиране, с високо отличие и премия. Това зависи от селекцията и конкуренцията. Този път се получи - от 11 кино лентата в " Карлови Вари " - нашият се оказа най-хубавият без съмнения ", разяснява още професорът.

Божидар Манов сподели още, че бидейки членове на интернационалните структури и организации, ние следваме ненапълно образците на европейското филмопроизводство: " За нас е доста значимо, тъй като изтласква на напред във времето киното като културен артикул, а не като промишлен, т.е. на напред във времето изтласква идейните и художествени причини, а не касовите бокс офиси - печелбарската тактика. Този комплициран конфликт не се ръководи добре и към момента има едно комплициране по какъв начин да се търси една обективизация и обективиране в оценките на плановете, надлежно на тяхното финансиране и обществено осъществяване. Оттам пораждат доста спорове. Подобна справедлива оценка не е допустима, това го знаят всички, които се занимават с изкуство. Има някакъв боязън, има някаква резигнация да се направи крачка към процеса. За мнозина това звучи ужасно, за мен е рационален излаз. Не става дума за индивидуалност, а за субективиране ".

Той бе безапелационен, че за българското кино е необходима дискусия сред способени и почтени хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР