Цюрих се превърна в един от най-горещите жилищни пазари в

...
Цюрих се превърна в един от най-горещите жилищни пазари в
Коментари Харесай

По-скъпо от Лондон и Париж: Европейският град, в който цените на жилищата стават непоносими, благодарение на... Google

Цюрих се трансформира в един от най-горещите жилищни пазари в Европа. Цените на жилищата към този момент надминаха тези в Лондон и Париж. Имотите централните квартали на Цюрих са на съвсем рекордни равнища от над €18 000 на квадратен метър , или повече от два пъти т цените в Лондон, съгласно данни на Bloomberg.

Причината е високото търсене в швейцарския финансов център, подтиквано от наемане на работна ръка от голями компании, включително  Гугъл .

Цените на жилищата са се повишили с 5,8% през август на годишна база - това е най-голямото нарастване от 16 месеца. На този декор Париж, Виена и Берлин регистрираха годишен спад в последните си месечни данни. Цените на по-голямата част от пазарите обаче към момента се повишават, макар че трендовете са се забавили.

Въпреки рецесията с парцелите в Швеция, цените в Стокхолм са се повишили с 4,3% по отношение на преди година. Мадрид и Милано регистрираха покачвания от над 3%. Покачването на цените и в трите града е по-забавено, спрямо предходните месеци. Цюрих обаче се отсрочва ясно с друга наклонност. Според банката UBS Group AG градът има най-голям риск в света от балон при недвижимите парцели. Жилищата в швейцарския костват с над 50% повече от преди десетилетие.
 Близо €11 000 на квадрат: такава е междинната цена на най-скъпия жилищен пазар измежду огромните градове в Европа
Близо €11 000 на квадрат: такава е междинната цена на най-скъпия жилищен пазар измежду огромните градове в Европа

Tенденциите в най-големите градове в Европа за разнопосочни, цените в някои градове падат

Фактори, които видят до повишение на цените?

Все по-голям брой хора с високи приходи подхранват повишението на цените, които към момента не са се приспособили към по-високите лихвени проценти, съгласно отчет на банката. По-голямото търсене от страна на имиграцията се среща лимитираното предложение и компенсира по-високите лихвени проценти и има дребна възможност наклонността да се промени скоро, счита Александър Кох, икономист в Raiffeisen Switzerland.

По думите му има малко предложение, само че в това време имаме възходящо търсене, поради растежа на заетостта и миграцията. Около една трета от близо 450 000-те поданици на града са чужденци . Въпреки че секторът на финансовите услуги обезпечава едно на всеки 10 работни места в региона, Гугъл се трансформира в един от най-големите локални работодатели . Над 5000 души от 85 страни работят за софтуерния колос в Цюрих, който има три кампуса в града. Четвъртият би трябвало да отвори порти по-късно тази година наоколо, близо до известната улица Langstrasse.
 С растеж на цените на жилищата от 44% от преди пандемията - това ли стана най-недостъпният жилищен пазар
С растеж на цените на жилищата от 44% от преди пандемията - това ли стана най-недостъпният жилищен пазар

Цените на жилищата ще се покачат с 6% през 2023 година и със 7% като през 2024 г

Около 8,9 милиона души сега живеят в Швейцария , което е нарастване от съвсем 10% през последното десетилетие. В изследване през 2022 година, 37% от мигрантите са показали професионални аргументи като мотивация да живеят в Швейцария и единствено 6% са показали търсенето на леговище като съществена причина за определяне в страната.

По-рано тази година Цюрих вкара минимална заплата от 23,90 швейцарски франка на час, което прави месечна заплата на цялостен работен ден от почти 4000 франка ($4500) - 80% повече от минималната заплата в Лондонското сити. Междувременно Гугъл заплаща на софтуерните инженери до 200 000 франка годишно, само че това е за нови чиновници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР