Цьолиакия или наричана още целиакия, причинява проблеми в храносмилателната ви

...
Цьолиакия или наричана още целиакия, причинява проблеми в храносмилателната ви
Коментари Харесай

Цьолиакия (Целиакия): симптоми, диета и хранене, лечение

Цьолиакия или наричана още целиакия, предизвиква проблеми в храносмилателната ви система, когато ядете глутен, протеин, открит в пшеницата и други зърнени храни.

Това положение е по-сериозно от естествената хранителна нетърпимост.

Цьолиакията кара имунната ви система да нападна глутена в тънките вътрешности. Атаката поврежда тънките ви вътрешности и ги стопира да работят вярно.

Това поврежда червата (тънките черва), тъй че не можете да приемате хранителни субстанции.

Целиакията може да аргументи редица признаци, в това число диария, коремна болежка и отичане на корема.

Тази публикация преглежда аргументите за поява на Цьолиакия, какви са признаците, диета и метод на хранене и лекуване на това положение.

Съдържание

Какво е цьолиакия?

Цьолиакията е наследствено автоимунно разстройство, което предизвиква реакция на тялото ви към протеина глутен. ( 1 ) ( 2 )

Глутенът във вашата храносмилателна система задейства имунната ви система да създава антитела против него. Тези антитела повреждат лигавицата на тънките вътрешности. Увреждането на лигавицата в тънките вътрешности нарушава способността им да всмукват хранителни субстанции от храната, което води до хранителни дефицити.

Глутенът е протеин, намиращ се в зърнените култури – изключително пшеница, ечемик и ръж. Тези зърна, изключително пшеницата, съставляват доста от главните храни на общоприетата диета, от самун и зърнени храни до тестени произведения и печива.

Освен това, глутенът постоянно се появява като добавка в хранителни артикули, където не бихте очаквали да го намерите, като сосове, супи и пакетирани храни. Бирата нормално се прави от ечемик или ръж.

Как целиакията визира тялото ми?

Цьолиакията визира тънките вътрешности. Това е мястото, където множеството от питателните субстанции от вашата храна се всмукват, в това число протеини като глутен. Но когато имате целиакия, глутенът в тънките вътрешности провокира имунен отговор.

Вашата имунна система изпраща възпалителни кафези и антитела, с цел да унищожат молекулите на глутен. Тези кафези повреждат лигавицата (мукоза), покриваща тънките вътрешности.

Лигавицата в тънките ви вътрешности, е обширна, само че е свита на доста гънки и сходни на пръсти издатини, наречени власинки.

Ако я разпънете изцяло, ще покрие тенис корт. Гънките и издатините усилват повърхността, с цел да се всмукват допустимо най-вече хранителни субстанции по време на храносмилането. Но имунните кафези, провокирани от целиакия, ерозират и изравняват тези проекции, намалявайки повърхностната повърхност.

Сериозна ли е цьолиакията?

Увреждането на тънките вътрешности може да има съществени последици. Вашето фино черво всмуква хранителни субстанции от вашата храна през лигавицата.

Ако лигавицата е развалена, тя няма да може да всмуква питателните субстанции, както би трябвало. Това се нарича малабсорбция. Това може да докара до недохранване и доста други положения, които произтичат от неналичието на разнообразни хранителни субстанции.

При деца може да аргументи закъснение на растежа и развиването.

Кой получава целиакия?

Целиакията се среща най-често при хора от северноевропейски генезис. Смята се, че визира 1% от популацията на Европа и Северна Америка.

Имате 10% късмет да развиете болестта, в случай че имате родственик от първа линия с това положение. Около 97% от хората, диагностицирани с целиакия, имат разпознаваема генна разновидност, обвързвана с нея ( HLA-DQ2  или  HLA-DQ8  ).

Какво предизвиква целиакия?

Много автоимунни болести, като целиакия, са най-малко малко отчасти наследени ( генетични заболявания ). Това значи, че избрана генна разновидност, която се предава по фамилна линия, ви прави по-податливи на развиване.

Но не всеки с генна разновидност развива заболяването и не всеки, който я развива, има един от известните гени. Други фактори наподобява вземат участие в задействането.

Как човек се разболява от целиакия?

Една доктрина е, че се задейства от някакъв тип забележителен физически стрес, който ускорява доста имунната ви система.

Лекарите са забелязали, че болестта постоянно се демонстрира след физическо събитие като интервенция, заболяване или бременност, или тежко прочувствено събитие.

Друга доктрина е, че вземат участие микроорганизми, живеещи в червата ви. Необходими са повече изследвания, с цел да се изследват тези теории.

Кога се развива целиакия?

Цьолиакия може да се появи на всяка възраст, откакто вие или вашето дете сте почнали да ядете глутен.

Лекарите най-често виждат, че се появява през два разнообразни възрастови прозореца: ранно детство, сред 8 и 12 месеца, и средата на живота, сред 40 и 60 години.

Прозорецът в ранното детство нормално е, когато децата стартират да ядат твърди храни, които може да включва бисквити или зърнени храни с глутен в тях.

Какви са признаците на цьолиакия?

Симптомите на целиакия варират доста, което може да затрудни разпознаването. ( 3 )

Някои хора въобще не виждат никакви признаци. Други изпитват нарушено храносмилане и други стомашно-чревни признаци след консумация на глутен.

Някои имат единствено неразбираеми признаци на хранителни дефицити, даже когато са нанесени действителни вреди. При тези хора признаците на анемия може да са първите, които се появяват.

Може да имате:

Стомашно-чревни признаци, като:

  • Болки в стомаха
  • Подут корем
  • газове
  • Запек
  • диария
  • Мазни изпражнения

Симптоми на желязодефицитна анемия, като:

  • Слабост и умора
  • Блед загар
  • Студени ръце
  • Чупливи или вдлъбнати нокти
  • Главоболие
  • Рани в устата

Други признаци на недохранване, като:

  • Нежелана загуба на тегло
  • Забавяне на растежа и крах при децата
  • Мускулна загуба или нисък мускулен тонус
  • Дефекти на зъбния гланц, като вдлъбнатини, петна или полупрозрачни зъби.
  • Затруднено зачеване
  • Промени в настроението, най-често нервност при деца и меланхолия при възрастни.

Херпетиформен дерматит:

Около 15% от хората с целиакия развиват това хронично кожно заболяване като непряк резултат.

Наричан още „ глутенов обрив “ или „ целиакичен обрив “, същите глутенови антитела, които повреждат тънките ви вътрешности при цьолиакия, предизвикват това положение.

Херпетиформният дерматит се демонстрира като сърбящ обрив, който наподобява на групи от подутини или мехури. Обикновено визира лактите, коленете, задните елементи или скалпа.

Как да разберете дали имате целиакия?

Може да подозирате, че имате целиакия, в случай че имате стомашно-чревни признаци след консумация на глутен. ( 4 )

Много хора наподобява имат чувствителност към глутен или пшенични артикули в диетата си. Хранителната непоносимост може да аргументи неприятни признаци след хранене, само че те не повреждат червата по метода, по който го прави целиакията.

За да диагностицират целиакия, доставчиците на здравни услуги ще търсят доказателства за това увреждане.

Важно е да се изследвате за цьолиакия, преди да опитате безглутенова диета, тъй че тестванията да разкрият по какъв начин глутенът в действителност въздейства на тялото ви.

След като започнете да приемате храни без глутен, червата ви ще стартират да се лекуват.

Как лекарите тестват за целиакия?

Използват се два метода за проучване на целиакия. Лекарите избират да употребяват и двата дружно, с цел да потвърдят диагнозата.

Първият способ е кръвен тест. Лекарите тестват проба от кръвта ви за антитела против глутен, които повреждат червата ви. След това ще търсят самата вреда. Това изисква взимане на дребна тъканна проба от тънките ви вътрешности ( биопсия ) за проучване под микроскоп.

За да вземе тестът, гастроентеролог ще извърши ендоскопско проучване на тънките ви вътрешности. Ендоскопските процедури включват прекосяване на дребна камера през тялото ви в края на дълъг, тъничък катетър.

Горната ендоскопия прекарва ендоскопа надолу по гърлото ви в първата част на тънките вътрешности. Насочван от камерата, ендоскопистът може да прекара принадлежности през катетъра, с цел да вземе биопсия.

Допълнителни проби

След потвърждаване на цьолиакия, вашият доктор ще желае да изследва кръвта ви за характерни дефицити на витамини и минерали.

Тежките дефекти могат да имат широкообхватни резултати върху тялото ви и може да се наложи да се лекуват непосредствено с добавки. Честите находки включват анемия с недостиг на желязо, анемия с недостиг на витамини, като витамин D.

Може също по този начин да имате ниско равнище на електролити, като калций.

Как лекувате целиакия?

Първата и най-важна стъпка в лекуването на целиакия е да спрете да ядете глутен. ( 5 ) ( 6 )

Не можете да измененията метода, по който тялото ви реагира на глутен, само че можете да попречите на глутена да провокира тази реакция. Когато спрете да ядете глутен, тънките ви вътрешности ще стартират да се лекуват и скоро още веднъж ще могат да всмукват хранителни субстанции.

Все отново би трябвало да поддържате стриктна безглутенова диета за цялостен живот, с цел да избегнете наново пострадване на тънките си вътрешности.

Допълнителното лекуване може да включва:

  • Хранителни добавки  за заменяне на съществени дефицити.
  • Специфични медикаменти  за лекуване на херпетиформен дерматит, като дапсон.
  • Кортикостероиди  за тежко инфектиране, което не реагира задоволително бързо на целиакия диетата.
  • Непрекъснати следващи грижи , в това число постоянно проучване, с цел да се уверите, че болестта е следено.

Колко време лишава лекуването да подейства?

Повечето хора откриват, че признаците им стартират да се усъвършенстват съвсем незабавно след започване на диета без глутен.

Може да отнеме няколко седмици, с цел да замените питателните ви дефицити и няколко месеца, с цел да се излекуват изцяло червата ви.

В някои случаи може да отнеме повече време, според от степента на увреждането и какъв брой време продължава. Можете също по този начин да попречите на тялото си да се излекува, в случай че не спазвате прецизна диета.

Какви са вероятностите за хората с целиакия?

Повечето хора, които са били диагностицирани и са спрели да ядат глутен, имат отлична прогноза.

Повечето от вредите, породени от целиакия, могат да бъдат отстранени. Ако продължавате да имате признаци, може да се окаже, че консумирате дребни количества глутен, без да го осъзнавате, или може да имате вторично заболяване.

Само 5% от хората имат в действителност рефрактерна цьолиакия, която не реагира на диета.

Какво се случва, в случай че не избягвате глутена?

Ако изминете доста години преди да бъдете диагностицирани или не съумеете да избегнете глутена по-късно, резултатите от целиакия могат да бъдат по-тежки и дълготрайни.

Недохранването може да повлияе на вашата нервна система и скелетната система и някои от тези резултати са сложни за превръщане, изключително когато се появят по време на детското развиване.

Хроничното инфектиране може да докара и до други проблеми в червата.

Какви са вероятните дълготрайни затруднения на целиакия?

Усложненията на хроничното недохранване могат да включват:

  • Рахит при деца или остеомалация при възрастни.
  • Остеопения и остеопороза.
  • Трайни недостатъци на зъбния гланц.
  • Ефекти върху нервната система ( периферна невропатия ), в това число изтръпване и изтръпване, мускулни конвулсии и проблеми с салдото и координацията ( атаксия ).
  • Забавяне на растежа и развитието на децата, невисок растеж.
  • Нарушено внимание и усложнения в ученето.

Усложненията на хроничното инфектиране могат да включват:

  • Компрометиран имунитет . Когато имунната ви система е хронично свръхактивна, тя разполага с по-малко запаси за справяне с остра офанзива, като да вземем за пример зараза. Това може да ви направи по-уязвими към разболяване. Освен това прави други автоимунни болести по-вероятно да се отключат. Проучванията демонстрират, че шансът ви да развиете друго автоимунно заболяване нараства колкото по-дълго не се лекува цьолиакия. Самата цьолиакия също може все по-бавно да реагира на лекуването. Тези, които не се лекуват по-дълго, са изложени на максимален риск от развиване на рефрактерно заболяване.
  • Допълнителни хранителни непоносимости . Когато чревната ви лигавица непрестанно понижава, може да загубите способността си да разграждате хранителни субстанции, които преди сте могли да разграждате. Хората с нелекувана цьолиакия също постоянно развиват непоносимост към лактоза и други постоянно срещани непоносимости могат да последват. Тъй като лигавицата ви понижава, понижава и разнообразието от храни, които можете да ядете.
  • Язви . Тежкото инфектиране може да докара до язви в тънките вътрешности. Тежка язва може да премине през цялата чревна стена (стомашно-чревна перфорация), което е незабавен медицински случай. Възпалението може също да докара до белези в червата. Прекомерната белезна тъкан може да аргументи свиване на червата (стриктура), което може да докара до запушване на червата.
  • Колагенова ентеропатия . Това рядко заболяване на тънките вътрешности е тясно обвързвано с целиакия, макар че връзката не е изцяло ясна. То предизвиква трайни отлагания на колаген в лигавицата на тънките вътрешности, което му пречи да всмуква или отделя. За разлика от ерозията, породена от целиакия, тези колагенови отлагания не зарастват. Те предизвикват непрекъснати проблеми с малабсорбцията.
  • Чернодробно заболяване . Цьолиакия визира черния дроб на някои хора повече от други. Ранните кръвни проучвания може да покажат повишени чернодробни ензими. С течение на времето те развиват хронично чернодробно заболяване и прогресивно чернодробно увреждане. Доставчиците на здравни услуги не са сигурни за какво това е по този начин, само че подозират, че е обвързвано с хронично инфектиране.
  • Рак . Хроничното инфектиране води до нараснал риск от рак на тънките вътрешности. Проучванията демонстрират, че към 7% от хората с целиакия развиват чревни лимфоми, нормално след няколко десетилетия. Съществува и леко нараснал риск от чревен аденокарцином и рак на хранопровода.

Заболявания, свързани с целиакия ( 7 )

Автоимунни Идиопатичен Хромозомни
Захарен диабет вид 1 Разширена кардиомиопатия Синдром на Даун
Тиреоидит на Хашимото Епилепсия с или без тилни калцификации Синдром на Търнър
Болест на Грейвс Церебеларна атаксия Синдром на Уилям
Автоимунен хепатит Периферна невропатия
Първичен билиарен холангит Множествени миоклонични
припадъци
Първичен склерозиращ холангит Множествена склероза
Херпетиформен дерматит Церебрална недоразвитост
витилиго Хронични възпалителни чревни болести
Болест на Адисон саркоидоза
плешивост Атопия
Псориазис
недостиг на IgA
Автоимунен атрофичен гастрит
Автоимунна хемолитична анемия
Синдром на Sjogren
склеродермия
Системен еритематозен лупус
Полимиозит
Ревматоиден артрит
Миастения гравис
IgA нефропатия (болест на Бергер)

Tab. 1 (свързани с целиакия заболявания)

Как да се придържам към диета без глутен?

Избягването на глутен във всичките му форми първоначално може да бъде обезсърчително. Ще би трябвало да се научите да четете деликатно етикетите и да внимавате за инцидентно кръстосване. ( 8 ) ( 9 )

Добрата вест е, че има обилие от налични запаси, които да ви оказват помощ да се ориентирате в новата си диета. Вашият доктор ще ви насочи към регистриран диетолог, с цел да започнете.

Кои храни провокират признаци на целиакия?

Глутенът се намира естествено в избрани зърнени храни и артикули, направени от зърна, в това число:

  • Пшеница (включително грис, твърда каша, емер, булгур, лимец, фарина, кус-кус).
  • Ечемик (и малц, създаден от ечемик).
  • ръж.

Тези зърна се употребяват за изработката на:

  • Хляб и хлебни произведения.
  • Топли и студени зърнени храни.
  • Юфка и паста.
  • Бира и ейл.
  • Малцови ликьори.
  • Малцов оцет.

Добавя се и към доста модифицирани хранителни артикули, като да вземем за пример:

  • Супи и сосове.
  • Дресинги и подправки.
  • Преработени меса, като хот-дог и деликатеси.
  • Топено сирене, кисело мляко и сладоледени артикули.
  • Пакетирани вечери.
  • Захарни произведения.

Не забравяйте да ревизирате етикетите за прикрит глутен, преди да ядете модифицирани храни.

Бързи препоръки за живот с целиакия:

  • Разработете начално меню . Консултирайте се с някои управления за предписания и измислете няколко предписания, които смятате, че можете да ядете постоянно и елементарно да комбинирате. Изградете си навика да съхранявате тези съставки, тъй че постоянно да имате нещо, което можете да ядете, без да мислите за това.
  • Дръжте няколко безглутенови храни на разположение  в колата, чантата или офис бюрото си, ако не можете да намерите нищо друго за ястие, когато сте надалеч от вкъщи.
  • Намерете няколко обичани ресторанта с надеждни менюта без глутен или където знаете, че можете да поръчате избрани ястия безвредно. Проверете менютата онлайн преди да пристигнете и говорете с личния състав авансово, в случай че е належащо, с цел да сте сигурни, че могат да ви предложат безглутенова храна.
  • Носете тест ленти за глутен, които могат да тестват наличието на глутен в храни, когато не сте сигурни какво има в тях.

Заключение

Диагнозата целиакия ще промени вашата диета и метод на живот вечно. Това също ще промени живота ви към по-добро. Преди диагнозата съвсем несъмнено сте яли глутен и сте причинявали прогресивно увреждане на тънките си вътрешности.

Може да сте имали странни и неуместни признаци в продължение на години, без да знаете за какво. Сега, когато знаете, силата е във вашите ръце да възстановите здравето си.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР