Цялото ни общество с интерес следи дали и как се

...
Цялото ни общество с интерес следи дали и как се
Коментари Харесай

Година и три месеца отне на АПИ да възложи изграждане на път

Цялото ни общество с интерес следи дали и по какъв начин се вършат пътищата в България. Естествен е и гневът ни, когато разберем, че някоя новоизлюпена компания стопира възлагателна процедура за милиони, касаеща дълго чакано създаване на път.
Безпричинното обжалване обикновено води до неодобрение и от страна на възложителя - Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), тъй като тя най-после въпреки всичко ще довърши и разпореди строителството, само че е изгубила скъпо време по процеси в Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд. Няма обаче нито една причина за дългото закъснение при възлагането на сектора сред Белица (обл. Пловдив) и Загражден (обл. Смолян) .
Процедурата бе оповестена през септември месец 2017-та година. Не е обжалвана въобще и все пак договорът е подписан едвам при започване на месец декември 2018-та . Той е на стойност 3 406 500 лева без Данък добавена стойност и период за осъществяване 365 календарни дни.
До отваряне на ценова оферта стигна единствено компания " ИСА 2000 ", а в същия ден, в който комисията трябваше да прегледа предлагането на претендента, съдружие „ Горди загражденци “ затвори за десетина минути пътя Смолян-Пловдив в символ на митинг против АПИ, тъй като прекомерно дълго им бави процедурата.
" ИСА 2000 " нашумя напълно неотдавна - с метода, по който ремонтира във Велинград. Там тя сипваше асфалт върху снежна завивка от сантиметър-два, което беше добре демонстрирано с ВИДЕО. Собственик е Юлиян Инджов, който беше част от игрите към собствеността на футболен клуб ЦСКА. Освен това депутати от Българска социалистическа партия споделиха преди време, че настилка на ремонтирана от компанията на Инджов автомагистрала е " като юфка ". Инджов разяснява за случая с Велинград по този начин: " Този тъкмо асфалт аз подсигурявам, че ще издържи повече от 15 години - не 8, колкото е по гаранционния му период, а повече от 15 години ". Проверка на Actualno.com обаче сподели, че гаранционният период за асфалтираната улица в квартал " Каменница " във Велинград е 2 години. Това най-малко написа в подписания сред общината и изпълнителя " ИСА 2000 " контракт.
Иначе, на 8 септември предходната година Пътната организация започва инженерингова поръчка за третокласния път Белица – Загражден, който обезпечава бърза връзка на жителите на селата от община Баните с област Пловдив и е опция на път второкласния път Пловдив – Асеновград - Смолян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР