Цялостната картинка в света на бокса в тежка категория е

...
Цялостната картинка в света на бокса в тежка категория е
Коментари Харесай

Какъв е залогът в боя на годината Джошуа срещу Паркър?

Цялостната картинка в света на бокса в тежка категория е кристално ясна към този миг, което си е рядко срещано събитие.

Има четири значими трофеи (колани) в играта. Антъни Джошуа държи тези на WBA (Световната боксова асоциация) и IBF (Международната боксова федерация). Джоузеф Паркър е собственик на купата на WBO (Световната боксова организация). След това идва и Дионтей Уайлдър със своя колан на WBC (Световния боксов съвет).

Никой боксьор до в този момент не е държал всички тези четири колана едновременно, само че купите в този момент са по-близо до сливане от всеки път. Бихме могли да забележим първият безспорен първенец в историята на бокса след единствено още два дуела.

Ето всичко, което би трябвало да знаете за купите, които са заложени преди дълго чаканата обединителна среща сред Джошуа и Паркър, която ще се организира довечера (31-ви март) на стадион "Принсипалите " в Кардиф, Уелс и ще бъде излъчена непосредствено в каналите на DIEMA SPORT и PLAY DIEMA XTRA от 22:30 часа българско време

1. Какви колани са заложени?

Три международни трофеи ще бъдат на линията, когато Джошуа и Паркър излязат на кръга довечера (31-ви март). Титлите на WBA, IBF и WBO ще попаднат в ръцете на спечелилия. Има още един колан в игра - този на IBO (Международната боксова организация), който също е владеене на Джошуа. Въпреки това, този колан се смята за не толкоз известен и не е толкоз почитан като останалите четири управителни органа (IBF, WBA, WBC и WBO), които отхвърлят да го признаят за легален подобен.

2. Защо има толкоз доста колани?

Добър въпрос. Основната причина е, че за разлика от множеството спортове, в бокса няма един единствен директорски орган, който да взема решение разпоредбите на бокса, да популяризира и разпространява спорта и да се грижи за неговото дълготрайно бъдеще.

Вместо това има четири управителни органа. Два от тях са основани през 60-те години. WBA (Световната боксова асоциация) е основана през 1962-ра година в Съединени американски щати, само че в този момент е основана в Панама. Година по-късно е основана и WBC (Световния боксов съвет) в Мексико.

През идващите години се появяват и още два управнически органа. IBF (Международната боксова федерация) е основана през 1983-та година, откакто Боб Лий се проваля в опитите си да стане президент на WBA. Пет години по-късно WBO (Световната боксова организация) се образува като част от разделяне на WBA. Организацията е основана в Пуерто Рико.

Четирите управнически органа рядко се съгласяват да работят дружно, тъй като всички те печелят пари от налагането на такси и наказания, посредством които разрешават на даден боксьор да се бие за техните трофеи. Това прави извънредно мъчно задържането на повече от един колан в спорта.

Междувременно организациите на IBO (Международната боксова организация) и WBU (Световния боксов съюз) се считат за не толкоз влиятелни оценки и не се признават от по-голямата боксова общност.

3. Кога Джошуа и Паркър завоюваха коланите си?

Джошуа завоюва купата на IBF, когато нокаутира Чарлс Мартин за единствено два рунда в "О2 Арена " в Лондон през 2016-та година. След това той отбрани купата си против Доминик Бризийл и Ерик Молина, преди да добави коланите на WBA и IBO към сбирката си, когато детронира Владимир Кличко през 90,000 фенове на стадион "Уембли " през април предходната година.

Паркър от своя страна е първенец на WBO от декември 2016-та година, когато победи американеца Алън Руиз посредством близко съдийско решение. Новозеландецът е защитил своята купа два пъти. Веднъж против Разван Кожану и един път против Хюи Фюри.

4. Кой държи четвъртата купа?

Американецът Дионтей Уайлдър държи единственият колан, който няма да бъде на линията в Кардиф. 32-годишният нокаутьор е първенец на WBC от 2015-та година, когато победи Бърмейн Стивърн посредством съдийско решение.

Победителят от конфликта сред Джошуа и Паркър сигурно ще желае да се изправи против Уайлдър в идната си среща, с цел да се опита да пренапише историята на бокса.

5. Някой в миналото държал ли е всичките четири колана по едно и също време?

Не! Дори и митове като Ивендър Холифийлд, Майк Тайсън, Ридик Боу и Владимир Кличко не съумяха да държат всичките четири колана по едно и също време. Британецът Ленъкс Люис се приближи най-вече до тази цел, само че правните разногласия с WBO му попречиха да сбъдне фантазията си.

6. Ами Тайсън Фюри?

Фюри завоюва купите на WBA, WBO и IBF, когато победи Владимир Кличко по точки през ноември 2015-та година в Дюселдорф, Германия. Победата на Фюри е необятно считана за едно от най-великите осъществявания в историята на английския бокс на непозната земя.

Той обаче бързо изпусна купата на IBF, защото не пожела да се изправи против наложителния кандидат Вячеслав Глазков, поради уредения реванш с Кличко, който в последна сметка по този начин и не се състоя.

След това британеца освободи и купите на WBA и WBO, които в този момент се държат надлежно от Уайлдър и Паркър, откакто даде позитивен тест за използването на наркотични субстанции, а също така призна, че има проблеми със своето психологично здраве.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР