„Цялата философия на образованието трябва да бъде променена- каза народният

...
„Цялата философия на образованието трябва да бъде променена- каза народният
Коментари Харесай

Ненчева: Образованието е последната преграда преди разрухата на цялата държава

„ Цялата философия на образованието би трябвало да бъде изменена " - сподели националният представител Веска Ненчева по време на срещата-разговор на тематика „ За делниците в българското обучение ", която се организира в гр. Смолян. На срещата взеха присъединяване настоящи учители, общественици, общински съветници, представители на клуба на учителите-ветерани в Смолян.

По време на срещата Ненчева изясни, че през годините, сме били очевидци на огромни достижения на нашите възпитаници и учители и от една година сме подложени на удара на новия Закон за предучилищното и учебното обучение. „ Част от народните представители от Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България " участваме интензивно в Комисията по образованието. Проведохме много срещи в страната с представители на този бранш, с цел да дискутираме новия закон. Нашият коментарът е че, не беше чут гласът на българския преподавател, на редовия възпитаник и родител при приемане на новия закон ", изясни тя. Според нея този закон ни потапя в безпорядък. „ Дадохме 35 члена от закона на Конституционен съд. Цялата философия на образованието би трябвало да бъде изменена. Важно е да дадем опция на всички деца да учат по един учебник, а да не трансформираме образованието в пазар за издателите. Важно е да върнем патриотизма и родолюбието в българското обучение, които през последните 15 години липсват. Преподаваме скандинавски сказания в учебно заведение, а българските остават на назад във времето ", акцентира Ненчева.

Домакин на срещата бе националният представител от област Смолян Дора Янкова. В своето ревю към учителите тя подчертава върху ролята на страната в планирането на развиването на района и всички основни браншове. Янкова добави още, че в днешно време няма обмисляне за развиване на районни политики, в това число в областта на образованието. Янкова сподели: „ Тази полемика е държавническа и би трябвало да се води на институционално равнище, само че липсва по-смело управническо решение за развиването на област Смолян. Ние, няколко години сме на първите места по качество на обучение в страната, имаме IТ компании и дейни младежи в бранша. Има всички условия да се обособи Технологичен парк в града, което да докара до по-високи заплати и образуване на междинна класа в Смолян. "

Дора Янкова добави още, че стипендиите за съумели възпитаници и студенти по медицина са извънредно значим инструмент за мотивация на младежите, с цел да останат и да работят в района и никой общински бюджет няма да обеднее от цената на тези стипендии.

След двучасова полемика по тематики от образованието- предучилищно и учебно, в която взеха интензивно присъединяване видни представители в областта на образованието и общественици, се сложиха проблеми, свързани със стопанисването на постройките на закритите учебни заведения в региона, проблемите по миграцията, подготовката и мотивацията на учителите, стресирането на учениците с фактологическа информация, пенсиите на учителите, пенсионирани преди 2000 година и политизирането в областта на образованието.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР