Цяла нощ е продължила евтаназията на прасетата във варненското село

...
Цяла нощ е продължила евтаназията на прасетата във варненското село
Коментари Харесай

Животните от първото огнище на африканска чума вече са евтаназирани

Цяла нощ е траяла евтаназията на прасетата във варненското село Тутраканци. Припомняме, че там през вчерашния ден беше открито огнище на африканска чума по свинете. По данни на Агенцията за сигурност на храните са били убити и загробени 65 животни. Основните подозрения са, че болестта е пренесена от фураж, импортиран от Констанца.

Тутраканци, Провадия

Село Тутраканци през днешния ден осъмна под полицейска обсада. Никой не беше допускан да влиза, а колите, които излизаха бяха подробно проверявани.

Българска национална телевизия: Само да ни кажете каква е обстановката в селото? Не, не.БНТ: Имате ли животни? Да.

Българска национална телевизия: Избиха ли ги? Не още. Имам животни, свине и съм обезпокоен.Проби от вашите животни взимали ли са? Не, споделят единствено, че тестът първата била позитивна.
Съседното село Бозвелийско попада в 3-километровата рискова зона. Днес през целия ден се вземаха проби от животните, а резултатите се чакат до дни. Тихомир Костадинов е гражданин на селото и признава, че цяла вечер не е спал от терзания.
Тихомир Костадинов, гражданин на с.Бозвелийско: Две години я виждам. Каквото стане. Обща болест е. Мъчно ми е.Обаче в случай че е здрава и с прасенца....това е грехота. Грехота е напряко.
От Агенцията за сигурност на храните обясниха, че до момента в който не излязат пробите няма да се подхващат никакви дейности. Но даже и една позитивна проба ще наложи евтаназия на всички свине в селото.

Тихомир Костадинов, гражданин на с.Бозвелийско: Според мен това животно не е болно.

 Първи случай на чума по свинете в България, записва БАБХ Първи случай на чума по свинете в България, записва БАБХ
Първи случай на африканска чума по свинете у нас, откриха от Агенцията по сигурност на храните. Резултатът от взетите проби в провадийското село...

Основен преносител на вируса са дивите прасета. Болестта обаче може да е стигнала до България посредством инфектирани артикули, посредством туристите и даже посредством фуража, с който се хранят животните.
Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Имаме обосновано подозрение, че това може да е станало посредством фураж. Доста от фуража, не много, а част, който се закупува през Констанца и се популяризира в България. Когато той е инфектиран, той е евентуално рисков..
Експертите дефинират заболяването като извънредно рискова за животните, а битката с нея сложна и продължителна. За това е значимо да се съблюдават прецизно условията на Агенцията за сигурност на храните.

доктор Дамян Илиев, шеф на БАБХ: Много е значимо хората да схванат, че не би трябвало по никакъв метод, в случай че прасето не се усеща добре, да търсят способи да го лекуват. Трябва незабавно да бъде осведомена формалната ветеринрна работа. Това е най-правилния метод с цел да не се допусне разпространяване.
През идващите дни следва да се вземат проби по специфичен асортимент от животните в радиус от 10 километра от огнището. Успоредно с това ще върви и осведомителна акция в рисковите обитаеми места.
 Приключи умъртвяването на животните в Тутраканци поради африканската чума Приключи умъртвяването на животните в Тутраканци поради африканската чума
Преди към час е завършила евтаназията на прасетата във варненското село Тутраканци, където беше открито огнище на африканска чума. В момента се...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР