Цяла Мездра потъна в скръб след новината за смъртта на

...
Цяла Мездра потъна в скръб след новината за смъртта на
Коментари Харесай

Подробности за смъртта на българката, омъжена за съоснователя на Tesla

Цяла Мездра потъна в тъга след новината за гибелта на 38-годишната Боряна Стробъл, брачна половинка на съдружника на Илън Мъск в Tesla Джефри Бриън Стробъл. Младата жена бе измежду най-успелите наши сънароднички зад граница. В Съединени американски щати тя освен се издигна до разнообразни управителни позиции в компанията за произвеждане на електрически коли, само че и се прочу като човеколюбец и бранител на екологичната резистентност в природата, написа bulnews.bg.

Припомняме, че Боряна почина при безразсъден пътен случай на 19 юни в 7:45 ч. сутринта. Блъсната е свиреп от лудо движещ се сребрист джип Ford Edge, до момента в който кара колело по велоалеята на US-395 Alternate в окръг Уошо, Невада, където фамилията ѝ има къща. Джипът минава ненадейно двойна непресечена жълта линия и блъска с висока скорост нищо неподозиращата Боряна, която прави нормалната си подготовка с колелото рано сутринта. Скръбната новина бе оповестена у нас едвам на 30 юни. Жителите на Мездра, където Боряна има към момента и близки родственици, потънаха в тъга. Хората я помнят като ученолюбиво дете, което имало голяма пристрастеност към математиката и компютрите. Като тийнейджърка висяла непрекъснато в локалния интернет клуб вместо да върви по купони и нощни заведения с връстниците си.

Маниак
Една от най-успешните българки е родена като Боряна Динева на 25 май 1983 година в Михайловград, днешна Монтана, в фамилията на инженери. Прекарва по-голямата част от детството си при баба си в Мездра. Впоследствие живее със фамилията си в Германия, Австрия и Русия. Хората в Мездра си спомнят, че от дребна е фанатик на тематика математика и компютри. Така през 2005 година, когато е 22-годишна, от интернет клуба съумяла да се запише в университет в Съединени американски щати и да си откри работа оттатък океана. Така и като в приказките потегля кариерата ѝ. Започва образованието си във Висшето учебно заведение по бизнес в Станфордския университет. Когато идва в Съединени американски щати, Боряна даже не приказва британски, само че откакто пази тапия по стопанска система от Калифорнийския университет в Бъркли, тя става звезден изпълнителен шеф на новосъздаващата се компания за електрически коли в Tesla. Първоначално управлява екипи за човешки запаси и разширение на пазара в компанията.

Талант
Боряна среща брачна половинка си Джефри Брайън Стробъл, прочут като JB, който дружно с Илън Мъск е един от създателите на Tesla. Като основен софтуерен шеф Стробъл, инженер, дава отговор за дизайна на акумулаторните кафези на Tesla и други нововъведения. Имат две дребни деца. През 2015 година двамата основават Straubel Foundation, която е фокусирана върху оказването на поддръжка на планове в образованието, устойчивото развиване, обществените нововъведения и откриването и развиването на гении и водачи по целия свят. Между 2015 и 2016 година Боряна Стробъл е вицепрезидент с сектор разкриване и развиване на гении и просвета във Фондация Wikimedia, която стои зад многоезичната уеб енциклопедия Wikipedia. От март 2016 до юли 2017 година е началник на разнообразни стратегии в „ Тесла Мотърс “. През този интервал управлява подразделението за бизнес разбор и интервенции на компанията и дава отговор за разширението на нови пазари и интеграцията след сливания. От 2018 година е консултант към Фонда за влияние към Бизнес колежа на Станфордския университет. Участва интензивно в активността на основания в Силициевата котловина Български новаторски хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя е наставник в организацията и се включва в задачата на BIH да форсира растежа и навлизането на пазара на Съединени американски щати за български започващи компании с висок капацитет.

Гордост
През 2019 година приключва магистратура по мениджмънт в Бизнес колежа „ Слоун “ към Станфордския университет, а след това - магистратура по индустриално инженерство и мениджмънт. Носител е на оценките „ Изследовател на водачите на бъдещето “ и „ Изследовател на водачеството “ към Асоциацията на възпитаниците на Калифорнийския университет в Бъркли. Със брачна половинка ѝ JB Straubel имат две момчета.

" България е достоверна, същински специфична страна, споделя Боряна Стробъл през 2019 година - Не споделям това, тъй като сляпо обичам родината си. Казвам го, тъй като съм видяла света и мога аргументирано да заявя, че в България има нещо особено. Да си българин е мотив за горделивост. България може да предложи: 1) хора с извънреден интелектуален потенциал; 2) разнороден ландшафт и природа, отличаваща се с красиво великолепие; 3) международни гении в изкуствата. В идващите 30 години ще ни е от изгода да помним всичко това и да акцентираме тези свои действителни преимущества. Животът е най-голямата ни привилегия, най-голямото благосъстояние, което ни се дава “, споделя в едно от последните си изявленията Боряна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР