Цяла Франция отдаде почит на учителя Самюел Пати, който бе

...
Цяла Франция отдаде почит на учителя Самюел Пати, който бе
Коментари Харесай

Море от хора отдаде почит на учителя, убит от ислямист |

Цяла Франция отдаде респект на учителя Самюел Пати, който бе свиреп погубен от коренен ислямист поради показани карикатури на пророка Мохамед.

Море от хора се събра на Площада на Републиката в Париж, макар ограниченията против епидемията, в памет на трагично починалия преподавател по история Самюел Пати и в отбрана на свободата на словото и мисълта.

Подобна е картината и от центровете на Марсилия, Нант, Тулуза, Лил, Бордо и всички по-големи френски градове. Макар и не в същите мащаби атмосферата припомня доста на националния протест след атентатите против сатиричния вестник " Шарли ебдо ", оповестява БНР.

" Няма да ни уплашите " - е написал в профила си министър председателят Жан Кастекс, който участва на церемонията. Там бяха и министърът на образованието Жан-Мишел Бланке, съвсем всички политически водачи, правозащитници, доста учители и възпитаници.

" Аз съм преподавател " - гласи един от най-често срещаните плакати, виждат се и издигнати моливи като алегоричен знак в отбрана на свободата на словото. Паметта на учителя беше почетена с минута безмълвие.

Междувременно френският вътрешен министър Жерар Дарманен е изискал експулсирането на към 230 души, следени поради радикализация. Още петима души са задържани по отношение на обезглавяването на учителя по история в парижко предградие. С това арестуваните стават общо девет, съобщи Франс прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР