Цветята, опрашени от медоносни пчели, дават по-малко и по-нискокачествени семена

...
Цветята, опрашени от медоносни пчели, дават по-малко и по-нискокачествени семена
Коментари Харесай

Цветята, опрашени от медоносни пчели, дават семена с по-ниско качество

Цветята, опрашени от медоносни пчели, дават по-малко и по-нискокачествени семена от цветята, посетени от други опрашители, оповестява " The Byte ".


Това може да се дължи на обстоятелството, че медоносните пчели прекарват повече време в бръмчене сред цветовете на едно и също растение, в сравнение с другите опрашители. В резултат на това повече от личния прашец на растението се отсрочва назад върху него, което води до появяването на повече семена, оповестяват откриватели.

Медоносните пчели притеглят огромно внимание в публичните кръгове за запазване на насекомите, частично тъй като са значими за опрашването на питателните ни ресурси. Но констатациите акцентират смисъла на приоритизирането на опрашители като диви, локални пчели, молци и пеперуди в напъните за запазване на природата.

За задачите на проучването еколозите Джошуа Кон и Дилън Травис от Калифорнийския университет в Сан Диего, усърдно наблюдават опрашването на цветя от три локални растителни типа – бял култивиран чай, черен култивиран чай и далечна фацелия – в окръг Сан Диего.

Често Травис седи с часове в очакване един-единствен опрашител, медоносна, дива пчела или различен тип, да пристигна и по-късно да си отиде от цветето. После откривателят поставя мрежест плик върху растението и се връща по-късно, с цел да събере семената му. Той също по този начин събира семената на цветя, които самоопрашва на ръка - също покрити с торба, с цел да предотврати появяването на нежелани гости.

Въпреки че може да се похвали с над 650 локални типа пчели, най-честият опрашител на цветята в окръг Сан Диего е западната медоносна пчела, която не е локална, споделят откривателите. „ Каквито и растения да цъфтят щедро, те просто са цялостни с медоносни пчели “, акцентира Кон.

Обратно в оранжерията, екипът отглежда семената, анализирайки характерности, които отразяват тяхното качество, като да вземем за пример какъв брой семена са покълнали.


Белият и черният култивиран чай създават почти половината от количеството семена от цветя, опрашвани от медоносни пчели, спрямо други опрашители, най-вече локални инсекти. А семената на други растения, опрашени от медоносни пчели, се трансформират в разсад с по-малко цветове. Растения като черната салвия пък имат по-малко семена, когато са опрашени от медоносни пчели спрямо кръстосаното опрашване на ръка.

Изследователите също по този начин откриват, че медоносните пчели посещават към два пъти повече цветя на едно растение, преди да преминат към идващото, в сравнение с междинното за другите опрашители. Това допуска, че може да зародят по-малко семена с по-ниско качество, защото медоносните пчели трансферират повече прашец сред цветовете на едно и също растение, което води до повече близкородствени семена. Други опрашители по-често прелитат сред разнообразни растения, евентуално пренасяйки по-разнообразен прашец.

" Новото изобретение е обезпокоително ", счита Травис. " Поради методичния табиет на медоносните пчели за опрашване е евентуално резултатите да са от голяма важност за други растения. Но е мъчно да се знае по какъв начин ще се развият нещата в дълготраен проект ".

" Една евентуална последица може да бъде, че локалните растителни популации понижават, защото идващите генерации стават все по-близкородствени, намалявайки биоразнообразието. Би било просветляващо да забележим по какъв начин тези растения се оправят след няколко генерации ", отбелязва Мария ван Дайк, еколог в университета Корнел.

" Засега това изследване е образец за това за какво повече внимание върху опазването на биоразнообразието би трябвало да бъде ориентирано върху локалните пчели и други опрашители, които са жизненоважни за екосистемите и селското стопанство, в допълнение към медоносните пчели ", добавя Ван Дайк. Медоносните пчели, дивите пчели и доста други инсекти са застрашени от използването на пестициди и изменението на климата.

„ Време е в действителност да прехвърлим зависимостта си от опрашването от медоносните пчели към други локални типове “, споделя Джая Сраванти Моккапати, ентомолог от Penn State University. " Отглеждането на локални типове цветя е един от методите за подпомагането им, както и прибавянето на местообитания за гнездене - като клончета и гниеща дървесина - към дворовете на домовете ", обобщава тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР