Цветана Пиронкова накара световната тенис общественост да ѝ обърне внимание,

...
Цветана Пиронкова накара световната тенис общественост да ѝ обърне внимание,
Коментари Харесай

Пиронкова: Винаги съм знаела, че имам сили за такава победа

Цветана Пиронкова накара международната тенис общност да ѝ обърне внимание, откакто полуфиналистката от " Уимбълдън " през 2010 година победи мощната испанка Гарбине Мугуруса във втория кръг на US Open. В Ню Йорк Пиронкова се завърна след тригодишно неявяване от кортовете. За последно тя игра на " Уимбълдън 2017 ", където загуби във втория кръг от датчанката Каролин Вожняцки, която също към този момент постави завършек на професионалната си кариера. През 2018 година Цвети роди момче на име Александър, а преди броени месеци разгласи проектите си за завръщане в WTA тура, което се забави поради пандемията от ковид. Сега обаче тя към този момент има две двусетови победи на US Open, а в третия кръг ще играе против друга нелека съперничка - хърватката Дона Векич.

" След тригодишно неявяване от тура няма по какъв начин да нямаш подозрения и резултатите ми ме вършат доста щастлива, тъй като демонстрират, че съм направила верните неща в подготовката ми за това завръщане и това ме кара да се усещам горда ", показа на конференцията си след успеха против Мугуруса 32-годишната пловдивчанка.

" Непрекъснато следях новините към тура, изключително шампионатите от " Големия шлем ", тях постоянно ги виждам. Но в действителност за известно време се изключих от тениса във всички аспекти. Имаше интервали, в които не следях всички шампионати, а единствено някои от тях. Предполагам, че просто имах потребност малко да се дистанцирам, за към две години. Но малко по-малко турът стартира да ми липсва, започнах да проследявам повече шампионати и играчи. В главата ми започнаха да се зараждат проекти и гледах в календара кои шампионати биха ми паснали най-добре. И в един миг си споделих: " ОК, дано сграбчи тази опция, този късмет и просто да опитам да дам най-хубавото от себе си ". А резултатите сега, както споделих и доскоро, в действителност ме карат да се усещам горда и щастлива ", продължи Пиронкова.

" Тази победа, несъмнено, значи доста за мен, изключително в този момент. Но в това време постоянно съм знаела, че имам сили за такава победа, тъй като не за първи път спечелвам против топиграч. В тура съм от съвсем 15 години и доста пъти съм се изправяла против най-хубавите играчи. Имам и много победи против тях, тъй че бях подготвена душевен, допускам. Това не е нещо супер ново за мен. Чувствах се добре, движех се добре, удрях добре топката и си мислех: " за какво да не печеля ".

Срещу Мугуруса се пробвах да оставам в точките колкото може по-дълго, да въвеждам колкото е допустимо повече топки в корта. В началото това бе много мъчно, тъй като тя сервираше ужасно, не пропускаше сервис и правеше доста асове. Малко по малко съумях да се нагодя към тези сервиси, да ги връщам по-успешно и това ми оказа помощ. Моят сервис беше много стабилен и това ужасно доста ми оказа помощ. Движех се и доста добре по корта, допускам, че комбинацията от всички тези неща докара до този резултат ", сподели още някогашната първа ракета на България.

Тя разяснява и провокациите, свързани с това да съчетаваш майчинството с професионалната тенис кариера. " Да станеш майка е огромна смяна. Приоритетите ти към този момент са напълно други, нищо не е същото. В момента просто съм щастлива да играя. Възможността синът ми да ме гледа по какъв начин играя също ме кара да се усещам доста щастлива. Прекрасно е да можеш да играеш без това в допълнение напрежение, което сама си постановявах преди. Знаете ли, да печеля мач преди беше съвсем на живот и гибел за мен, само че в този момент не е по този начин. Сега на първо място се любувам, че още веднъж съм на корта. Предполагам, че в този момент съм доста по-зряла.

Определено не е елементарно да съчетаваш майчинството с професионалния спорт. Разбира се, има доста провокации. Но има цели и за мен това постоянно ще бъдат моят наследник и моето семейство - тяхното здраве и благополучие. И в никакъв случай няма да направя компромис с това. Но в случай че си изготвиш добър график и имаш вярната мотивация, мисля, че можеш да комбинираш двете неща - да бъдеш майка и по едно и също време с това професионална тенисистка. Иска се доста работа, само че с всичко е по този начин ", сподели Пиронкова.

" На този стадий най-трудната част за мен е обвързвана с физическото ми положение. Нямах шанса да играя на различен шампионат преди този и да изиграя няколко следващи мача е огромно предизвикателство за мен. Разбира се, имам малко болки, с които ще се опитам да се оправя до идващия ми мач. Бих споделила, че физическата част е огромното предизвикателство за мен.

Без страхотната обич и поддръжка на моето семейство нямаше да съумея. Ден откакто разгласих, че възнамерявам да се завърна в тениса, стартира анулацията на съвсем всички шампионати, тъй че имах моите подозрения дали съм взела вярното решение или дали това е подобаващото време, само че в действителност се оказа, че решението ми е било вярно. Всъщност пандемията ми даде в допълнение време за подготовка - може би 5-6 месеца повече. Разбира се, имах и шанса да вляза непосредствено в главната скица тук, което евентуално нямаше да е допустимо, в случай че не беше пандемията. Това беше, голяма, голяма опция, бих споделила ", показа още пловдивчанката.

В края на конференцията Цвети бе запитана и за въздействието върху нейната кариера на фамозната фамилия Малееви. " Познавам доста добре Маги, тъй като когато започвах да играя, тя още беше в тура. Тя ми даваше положителни препоръки, с нея сме в доста положителни, другарски връзки. Разбира се, постоянно оказва помощ да имаш подобен образец. Помага ти, тъй като ти дава убеденост и ти демонстрира, че нещата фактически могат да се случат. Когато идваш от дребна страна в Източна Европа, имаш потребност от такива образци и доста ми оказа помощ това, че ги познавам ", приключи Пиронкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР