Цвета Караянчева ще пристигне в Клисура за честването на 142

...
Цвета Караянчева ще пристигне в Клисура за честването на 142
Коментари Харесай

Клисура чества 142 години от Априлското въстание

Цвета Караянчева ще дойде в Клисура за честването на 142 години от Априлското въстание. Председателят на Народното събрание  е патрон  на деянията, които стартират след броени дни. Началото ще дадат  Дните на възрожденската ария „ Топчето пукна ”,  те се провеждат със съдействието на Министерството на културата. Надпяването на певческите обединения, които ще разтупкат сърцата на публиката слюбимите възрожденски и патриотични песни ще бъде на 27 и 28 април.

В памет на починалите в Априлската епопея  клисурци на 30 април в църквата „ Свето Успение Богородично ” се бъде отслужена заупокойна панихида. Службата е от 18.00 часа.

Час по-късно в Историческия музей в Клисура ще бъде открита фотодокументална галерия „ Христо Ботев. Живот и дело ”.

След това от 19.30 часа на площада ще  стартира концерт на фолклорен  отбор „ Розова котловина ” към читалище „ Васил Левски ” – Карлово.

От 20.15 часа  е началото на церемониален митинг-заря, отдаден на 142 години от експлоадирането на Априлското въстание.

Кулминацията на проявите  е на 1 май. Около 10 часа в градчето ще дойдат формалните посетители. След това на площада в Клисура артистът Янко Лозанов ще показа лиричен рецитал. А хор „ Стефка Богоева ” от Пловдив ще извърши музикалнапрограма.

В 11.30 часа стартира обичайна възстановка на моменти от Априлското въстание в Клисура. В нея всяка година вземат участие самодейци от градчето, както и десетки родолюбци от патриотични организации и сдружения в страната. Ролята на Боримечката през последните години се поверява на Стефан Желязков, дейностите се разиграват по улиците на града и на позиции отвън Клисура, където реално  през  април 1876  година въстаниците  са бранили града от башибозук и армия.

Организатори на честването на 142 години от Априлската епопея са  Министерството на културата, община Карлово, кметство Клисура,  читалище „ 20 април ” и Историческия музей в града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР