ЦСКА зимува на върха в класирането и ще играе и

...
ЦСКА зимува на върха в класирането и ще играе и
Коментари Харесай

Емил Данчев: ЦСКА може да стане шампион и с наличния потенциал, без да прави повече трансфери

ЦСКА зимува на върха в класирането и ще играе и напролет в шампионата за Купата на България. С две думи - " армейците " не престават да мечтаят за дубъл, какъвто не са печелили към този момент 26 години. През онази далечна към този момент 1997 година мощният човек в Борисовата градина бе Емил Данчев, който след това се трансформира в един от топагентите на България и бе мениджърът, съдействал за прехвърлянията на Димитър Бербатов. Той бе общителен да отговори на въпросите на " Тема Спорт ", свързани с трансферния прозорец у нас и положението на " алените ".

Г-н Данчев, в разгара на трансферния прозорец сме, а като че ли водещите клубове работят много по-разумно спрямо предходни години. Каква е вашата оценка?

- Аз бих нарекъл политиката на клубовете пасивна, само че за това си има аргументи и разумни пояснения. От една страна, може би мъчно се намират футболисти с нужните качества, които да дават отговор на предлаганите финансови параметри. От друга - светът е във финансова рецесия, която у нас се трансформира в перманентна. И въпреки привлечените играчи да не са доста като численост, то се надявам да се компенсира с качество и да оказват помощ за повдигане на равнището.
 ЦСКА към този момент е в Анталия, вижте цялостната група
ЦСКА към този момент е в Анталия, вижте цялостната група

Клубът сподели кои са там

Около новото попълнение на ЦСКА Тобиас Хайнц се подвигна доста звук и упованията са огромни. Какво е вашето мнение?

- Аз до неотдавна представлявах един български футболист в Норвегия - Калоян Костадинов от Стабек, с който прекратихме контракта преди 6 месеца, само че продължаваме да поддържаме положителни връзки. От него, а и от други мои източници и контакти, получих информация, че ЦСКА са съумели да привлекат доста първокласен състезател. Сега са значими две неща. От една страна, той би трябвало да се аклиматизира бързо и да се приспособи към нашия " балкански синдром ", а от друга, спортно-техническото управление да успее по най-хубавия метод да извлече неговите мощни страни и да ги сложи в услуга на тима.

На " Армията " се радват на норвежец с добра визитка, а в това време в Лудогорец се целят в играчи от испанската Примера, купуват крайни бранители за 1.8 милиона $, и то за 50% от правата им от първото равнище на Аржентина. Не се ли крие тъкмо тук разковничето за установяване на първенеца?

- Не, не. Макар че Лудогорец притегля положителни играчи, то една птичка пролет не прави. Важни са тимът и колективът, тъй че сами по себе си скъпите футболисти и огромните прехвърляния не значат нищо.

Смятате ли, че ЦСКА има сили да резервира първото място и на кои позиции армейците би трябвало да прибавят класа?

- Да, несъмнено тази година ЦСКА има действителен късмет да завоюва купата. Според мен при добра подготовка и оптимално себераздаване, вложение и религия, то " алените " могат да бъдат първи и с наличния капацитет, без да вършат повече прехвърляния.

И въпреки всичко в случай че ЦСКА успее да го стори - с оглед обстановката в българския футбол и големия бюджет, с който разполагат в Разград, то можем ли да съпоставим това с подвига на Лестър, който преди няколко години победи в Англия, изпреварвайки много по-богати и клубове?

- Не. В никакъв случай. Лестър беше тим без шампионски нрав. ЦСКА е жертван да бъде първи. Това е заложено изначално в ДНК-то на клуба. Затова купата на алените няма да е сензация, а причинност. Отборът ще се завърне на нормалната си позиция. Надявам се това да се случи още тази година.

Какви са усещанията ви от Саша Илич и не ви ли тормози това, че ЦСКА наподобява малко отегчителен и доста се робува на резултата?

- Саша Илич е млад треньор, който в този момент навлиза в специалността. Той имаше потребност да опознае тима и ситуацията, тъй като каквато и информация да е имал авансово, то напълно друго е да се сблъскаш с действителността и да усетиш характери, качества, мислене... На този стадий той се оправя доста добре и това го демонстрира класирането. Аз няма да се разсърдя ЦСКА да стане първенец и със скучна игра. Нека! След години никой няма да помни играта, а всеки ще гледа резултатите.
 Още договарят за лъчение на контролите на ЦСКА
Още договарят за лъчение на контролите на ЦСКА

Ще има ли договорка?

Вие сте последният изпълнителен шеф на ЦСКА, който е вдигнал победоносно ръце при извоюван златен дубъл, само че от този момент минаха близо 26 години... Какво не направиха вашите наследници?

- Толкова време ли мина? Леле, какъв брой сме остарели (смее се). Вижте, не желая да приказвам какво не са създали и да им давам оценки, само че считам, че на ЦСКА в последните години му липсва мощен човек, който да взима оперативните решения. Сега основно се чака на притежателя, само че от време на време информацията стига по-бавно до него, а действително би трябвало да се работи бързо. По мое време аз се водех на служба " изпълнителен шеф ", само че действително имах пълномощия на " президент ".

А какво можехте вие да извършите по-добре за ЦСКА, с цел да се наложи една надмощие...

- Не знам какво съм могъл да направя още, само че съм сигурен, че щях да продължа да работя със същия жар и предпочитание. Тогава обаче пристигна промяната на собствеността и всичко се промени.

Какво очаквате от пролетния сезон? Кои тимове съгласно вас ще диктуват темпото?

- За мен първите два тима са ясни и се надявам да завършат в реда, в който ги кажа в този момент. Това са ЦСКА и Лудогорец. Според мен ще забележим един по-силен Левски, само че не недооценявам и по този начин наречените " костеливи орехи " като Славия, Локо Пд, Черно море...

Не казахте ФК ЦСКА 1948 София...

- О, те също са сериозен тим. В никакъв случай не ги отчислявам, само че считам, че при тях може да има леко оттегляне след треньорската промяна и времето, което ще е нужно за новия треньорски щаб.

Защо от ден на ден спада ползата към български футболисти от клубовете от водещите шампионати? Вижда се, че тимовете на Запад избират да взимат български гении още в тийнейджърска възраст и да ги развиват те. Това значи ли, че нещо куца в България?

- В България куцат доста неща и доста вярно сте забелязали тази към този момент трайна наклонност. Във водещите шампионати желаят да вземат млади български гении, каквито не липсват, само че да ги шлифоват и обучат по техен стандарт във всяко едно отношение. Да им изградят нрав, метод на мислене, отношение към живота на терена и отвън него... Ако ги изтърван, до момента в който са още млади и те градят тези привички в България, то по-късно става невероятно да влязат в час в огромните шампионати.

В тази връзка към този момент и българските треньори не са толкоз търсени. Имаме един Ивайло Петев, който в последните години непроменяемо работи отвън България, и то на положителни места...

-Това, което реализира Петев, е в действителност впечатляващо и е доста, доста сериозен триумф. Преди време имахме треньори, които водеха национални тимове, само че в Индонезия и по този начин нататък, а Европа е напълно друго нещо. За страдание, с изключение на него не виждам доста други разновидности. Добро усещане ми вършат Александър Томаш и Станислав Генчев от по-младите, а от предходното потомство настоящи са Станимир Стоилов и Любо Пенев, който надали ще остане дълго без работа. Убеден съм, че Стоилов и в този момент има съществени предложения, само че той е прекомерно предан на Левски. Той приема тази работа като своя задача и до момента в който не избави тима на сърцето си, надали ще желае да чуе каквото и да е предложение.
 Саша Илич: Много е надалеч да мислим за купа, осъзнаваме какъв брой мъчно ще е през пролетта
Саша Илич: Много е надалеч да мислим за купа, осъзнаваме какъв брой мъчно ще е през пролетта

" Доволен съм от първия стадий на подготовката "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР