Цивилизацията на Древен Египет е от най-старите на Земята. Смята

...
Цивилизацията на Древен Египет е от най-старите на Земята. Смята
Коментари Харесай

Откриха най-старите досега дървени ковчези в Египет - 3500 години

Цивилизацията на Древен Египет е от най-старите на Земята. Смята се, че към Нил са се заселвали хора още преди 250 хиляди години.

Към 7000 години преди новата епоха в долината на Великата река се слагат основите на уседналия метод на живот и племената скотовъдци стартират да се занимават с напоително земеделско стопанство, поставяйки основите на египетската цивилизация.

По-нататък развиването на Египет следва разнообразни интервали, известни като Архаичен, Старо царство, Средно, Ново царство. През това време се строят пирамидите, основава се йероглифната книжовност, правят се разнообразни открития, които дават подтик на човешкото развиване. Днес светът продължава да изследва тайните на античната египетска просвета с все нови и нови открития.

Последното от тях е от Луксор, където се намира Долината на царете. Там са осъществявани погребенията на египетската аристокрация и владетелите. Френски екип открива три дървени ковчега. Два от тях са на дами сигурно и са с дължини надлежно 190 и 195 сантиметра, а за третият се знае единствено, че е с дължина 190 сантиметра. Те към този момент са датирани от времето на ХVІІІ династия, която ръководи сред 1550 и 1295 година преди Христа. Ковчезите са с цветни рисунки и добре непокътнати.

Това изобретение не е само по рода си. През октомври бяха открити още 30 ковчега с мумии в тях на 3 хиляди години, за които се допуска, че са скрити от жреците още в древността, с цел да бъдат непокътнати от плячкосване. Преди това има открити и още 20 сходни ковчега. Всичко това приказва за добре развита процедура да се погребват мъртвите по този метод.

 Най-старите дървени ковчези в Египет - 3500 години Снимка: https://twitter.com/

Новооткритите ковчези в Египет са най-старите от всички намирани до момента. Те са на възраст от 3500 години. Това е интервалът, когато стартира имущественото разслоение в обществото, някъде на границата на Бронзовата ера, преди построяването на пирамидите и преди йероглифната книжовност.

В зората на цивилизования живот в долината на Нил хората са имали схващане за значимостта на живота и гибелта и са основали творения, оживели през хилядолетията.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР