Цитрусовите плодове са истински витаминозни бомби. Те са едни от

...
Цитрусовите плодове са истински витаминозни бомби. Те са едни от
Коментари Харесай

Как да махнем боята и химикалите от корите на цитрусите?

Цитрусовите плодове са същински витаминозни бомби. Те са едни от най-полезните за индивида храни. Любими са на милиони хора по света поради характерния им сладко-кисел, от време на време леко нагарчащ усет и чудесни освежаващи качества.

Портокали, мандарини, лимони, грейпфрути са част от цитрусовите плодове, които участват в менюто и на трапезата ни целогодишно. За страдание те не порастват естествено на територията на България, а се внасят от други страни, където се отглеждат. Поради тази причина се берат полузрели, а с цел да имат по-голяма продължителност и да не се скапват по време на превозването и престоя им по складовете, плодовете биват третирани с парафин, вакса и всевъзможни нездравословни химикали, за които даже не подозираме. Така като се изключи че стават по-дълготрайни и не загниват, се снабдяват и с примамлива гладка и лъскава кора, привличаща окото ни като магнит.

На всеки от нас се е случвало, купувайки цитруси, след допира си с тях да видим, че ръцете ни са мазни или оцветени. Това се дължи на упоменатите към този момент субстанции, с които се обработват плодовете. Ето за какво е от основна значимост да знаем по какъв начин да премахнем боята и химикалите, преди да консумираме обичаните портокали или мандарини да вземем за пример.

В множеството случаи просто едно бързо изплакване с вода не е задоволително за отмиване на нездравословните третиращи субстанции и оцветители.

 Как да махнем боята и химикалите от корите на цитрусите?

Ето какво е належащо да извършите - в подобаващ съд сипете топла вода и натопете плодовете. Оставете ги за няколко минути, след което върху специфична за миене на плодове гъба сложете малко сода и започнете да търкате кората на цитрусите. След като извършите това, ги потопете в различен съд с авансово подготвен разтвор от вода и винен оцет. За край ги изплакнете с чиста вода под чешмата и можете умерено да консумирате.

Друг вид е да измиете плодовете с препарат за миене на съдове, само че той много се разпенва и се отмива по-трудно.

Много хора обичат да прибавят корите на цитрусите към разнообразни сладка, кексове и десерти, които подготвят, само че специалистите поучават да не се прави това, без значение какъв брой добре са измити. Също по този начин, когато си вършиме чай, слагайте лимон, само че без кората му.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР