ЦИК предвижда приемането на протоколите, книжата и материалите за местните

...
ЦИК предвижда приемането на протоколите, книжата и материалите за местните
Коментари Харесай

В три пункта ще се приемат изборните книжа в София

ЦИК планува приемането на протоколите, книжата и материалите за локалните избори в София да става в 3 обособени пункта. Това разгласи представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев на брифинг за идните избори за общински съветници и кметове на 27 октомври.

По този метод ЦИК ще облекчи работата на Общинските изборни комисии и ще даде опция по-ефективно и по-бързо в Столична община да бъдат признати книжата и материалите, с цел да няма напрежение.

Първият приемателен пункт ще се състои от ръководител, секретар и 13 членове. Във втория и в третия пункт влизат по един заместник-председател и 12 членове. В първият пункт ще се одобряват книжата и материалите от следните административни региони: " Витоша ", " Изгрев ", " Красно село ", " Лозенец ", " Младост ", " Панчарево ", " Студентски град " и Триадица ".

Във втория пункт ще се одобряват материалите, протоколите и книжата от административните региони " Възраждане ", " Искър ", " Кремиковци ", " Оборище ", " Подуяне ", " Слатина ", " Сердика " и " Средец ". Третият пункт ще бъде за регионите на " Банкя ", " Връбница ", " Илинден ", " Красна поляна ", " Люлин ", " Надежда " и " Нови Искър " и " Овча купел ".

Общинската изборна комисия София встъпи в своите пълномощия, а останалата част от ограничения влизат в границите на организацията, която ще основат ОИК и Столична община. Андреев пожела триумф на всички в общинските изборни комисии. Шест решения са обжалвани, за 4 са произнесени решения, а за останалите две се чака. Последните две са свързани с Общински изборни комисии в Созопол и в Ардино.

ЦИК планува по време на регистрацията на претендентите за общински съветници и кметове, които заемат държавна или локална работа наложително да употребяват своя неплатен длъжностен отпуск или неплатен годишен отпуск от деня за регистрация до оповестяване на резултатите от изборите. За времето на предизборната акция кметът се замества от и.д. кмет от заместник-кметския корпус или Общинският съвет дефинира.

Това обвързване не се отнася за министър-председателя, президента, вицепрезидента и народните представители. Към сегашния миг са постъпили заявки за регистрация от страна на 14 партии и 5 обединения. Към момента са регистрирани 3 партии (ГЕРБ, Свобода и Воля) и 1 коалиция (Демократична България). Предстои в следобедната част на съвещанието след 14.30 да продължи регистрацията.

В съпоставяне с локалните изборите през 2015 година тогава заявки са подали 81 партии и 3 обединения, като са били регистрирани 71 партии след приключването на периода за регистрация.

На 6 септември кметовете със своя заповед би трябвало да образуват изборните секции и да разгласят обществено адресите на изборните секции. На 16 септември изтича срокът за регистрация на партиите, обединенията, локалните обединения и инициативните комитети в общинските изборни комисии и се афишират предварителните описи на българските жители. На тази дата изтича срокът, на който българи от държави-членки на Европейския съюз могат да се включат в гласуването на локалните избори посредством заявка-декларация. До 16 септември е срокът, в който ще бъдат оповестени и цените за доставчиците на медийните услуги, а във връзка с електронните медии, цените следва да бъдат изпратени в Сметната палата.

По-различното в изискването от предишни избори е, че ЦИК ще приема заявки и решения за регистрация до изборния ден до 17 ч. на 26 октомври. Условията и реда са същите, както и на предходните избори. Общинските изборни комисии (ОИК) би трябвало с решения да дефинират изборните секции на първия етаж, които би трябвало да бъдат с минимален брой гласоподаватели и в тях да гласоподават хора с увреждания.

Хората с увреждания могат да гласоподават и в подобаващата определена от тях секция в съответния избирателен регион. Избирател с увреждания може да гласоподава и с компаньон. ЦИК дава на Общинските изборни комисии да дефинират броя на мандатите в съответната община. Те зависят от броя на популацията към 16 юли и ще се дефинират въз основа на регистрите на популацията, които се водят от съответните общински администрации. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР