Цигуларката Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с оркестъра

...
Цигуларката Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с оркестъра
Коментари Харесай

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват Европейския музикален фестивал

Цигуларката Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, дружно с оркестъра на " Класик ФМ ", ще открият 22-ото издание на " Европейски музикален фестивал ". Събитието на 19 април в зала " България " е първото от 20-ия юбилеен сезон на ансамбъла, чиято годишнина ще бъде маркирана с редица прояви през тази година, оповестяват от " Кантус фирмус ".

По думите им и Мила Георгиева, и Максим Ешкенази са мощно свързани с развиването на оркестъра и одобряването му на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многочислени изяви с този състав, а от 2019 година, когато за първи път музицираха дружно на сцената, общите им планове се радват на интерес.

През април двамата първокласни и оркестърът на " Класик ФМ " ще показват музика от Волфганг Амадеус Моцарт. Мила Георгиева ще интерпретира два от най-популярните цигулкови концерти на виенския занаятчия - Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219.

Под диригентската палка на Максим Ешкенази публиката ще чуе също интродукция към операта " Митридат, цар понтийски " и Симфония номер 17 в сол мажор, основана от 16-годишния Моцарт.



" Европейски музикален фестивал " е част от календара с културните събития на Столичната община. Ще продължи от април до ноември с финансовата поддръжка на Министерството на културата, националния фонд " Култура " и Столичната община. Планирани са 13 съществени концертни събития, както и няколко съпътстващи прояви. Гостуващи актьори от Полша, Чехия, Англия, Сърбия, Австрия, Португалия и Съединени американски щати ще покажат своето изкуство пред столичната аудитория.

С нови оркестрови планове ще вземат участие и водещите български музиканти Людмил Ангелов, Григор Паликаров и Веско Пантелеев-Ешкенази. Освен симфонични и камерни стратегии, фестивалът ще предложи и други планове, фадо музика, танго и фолклор.



Във фестивалната стратегия ще дебютират клавирният гений Джулиан Тревелиян - лауреат от състезанието " Геза Анда ", цигуларят Максим Цеков - победител в състезанието " Клостер Шьонтал " и други

В камерен концерт с присъединяване на студенти от НМА ще бъдат маркирани годишнини на огромни български композитори. В рамките на фестивала за 27-а поредна година ще се състои церемонията " Златно перо ", на която ще бъдат отличени заслужили български дейци на културата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР