Цифровата икономика на Сингапур ще допринесе за повече от 17%

...
Цифровата икономика на Сингапур ще допринесе за повече от 17%
Коментари Харесай

Ползите от цифровата икономика нагледно – примерът Сингапур

Цифровата стопанска система на Сингапур ще способства за повече от 17% от брутния вътрешен артикул през 2022 година – доста повече по отношение на 13% през 2017 година, сочи отчет на Органа за развиване на осведомителните и информационните технологии в страната.

Проучването, оповестено в петък, разкрива, че икономическият принос на цифровата стопанска система към Брутният вътрешен продукт на Сингапур съвсем се е удвоил до 106 милиарда сингапурски $ (77,5 милиарда щатски долара) през 2022 година, спрямо 58 милиарда сингапурски $ през 2017 година, съгласно изчисленията на CNBC.

Цифровата стопанска система е разграничена на две елементи: информативен и информационен бранш и цифровизация в останалата част на стопанската система. Една трета от цифровата стопанска система се образува на осведомителния и информационния бранш, а две трети - на цифровизацията в останалата част на стопанската система.

Секторът на осведомителните и информационните технологии подтиква цифровизацията, като дава услуги като телекомуникации, компютърно програмиране и ИТ съвещания, облачни калкулации и създаване на програмен продукт.

Цифровизацията в останалата част на стопанската система мери цената, генерирана от вложенията и разноските в дигитален капитал във всички браншове, като се изключи тези от бранша на ИКТ. Те включват икономическите резултати в резултат на вложенията на фирмите в цифрови технологии, които основават стойност, като да вземем за пример усъвършенствано постигане до клиентите, усъвършенстване на бизнес процесите, както и нововъведения в продуктите и услугите.

" Разширяването на цифровата стопанска система се дължи на все по-широкото внедряване на цифрови технологии от предприятията, което от своя страна способства за постоянното повишаване на броя на софтуерните фрагменти ", се споделя в отчета на IMDA.

Въз основа на последните налични данни цифровите стопански системи на Естония, Швеция и Обединеното кралство съставляват 16,6%, 15% и 16,1% от съответните им Брутният вътрешен продукт през 2020 година За съпоставяне, цифровата стопанска система на Сингапур се показва по-добре, като способства за 16,7% от нейния Брутният вътрешен продукт през 2020 година

Основните подсектори, които водят до двуцифрен растеж в бранша на информацията и връзките - с ритъм до 70%, са игрите, онлайн услугите и електронната търговия, съгласно IMDA, подтиквани от засиленото приемане по време на пандемията.

Добавената стойност от цифровизацията в останалата част на стопанската система се е нараснала от 38,6 милиарда $ през 2017 година до 72,8 милиарда през 2022 година, което се дължи основно на секторите на финансите и застраховането, търговията на едро и производството. В резултат на това добавената стойност от цифровизацията като дял от стопанската система нараства стабилно от 8,7% през 2017 година до 11,9% през 2022 година, се споделя в отчета.

Това се равнява на годишен формиран ритъм на напредък от 13,5%, който е доста по-бърз от 3,8% растеж на Брутният вътрешен продукт на Сингапур през 2022 година

Все повече компании употребяват цифрови технологии

Ръстът на цифровизацията в останалата част от стопанската система се дължи на това, че от ден на ден компании ускоряват потреблението на цифрови технологии. Според годишното изследване на IMDA степента на внедряване на технологиите в фирмите е повишена от 74% през 2018 година до 94% през 2022 година

В резултат на това във всички браншове са назначени повече софтуерни експерти, като броят на работните места в тази сфера нараства от към 155 500 през 2017 година до 201 100 през 2022 година

" Въпреки неотдавнашните съкращения в софтуерния бранш, търсенето на сходни експерти евентуално ще остане стабилно, защото цифровизацията на стопанската система се задълбочава ", декларира IMDA. " Като цяло цифровата стопанска система на Сингапур бележи мощен напредък и дълготрайните ѝ вероятности остават позитивни. Правителството на Сингапур продължава да е ангажирано с развиването на конкурентоспособна цифрова стопанска система и с насърчаването на софтуерно квалифицирана работна мощ ".

В предлагането си за бюджет за 2022 година вицепремиерът Лорънс Уонг декларира, че през идващите няколко години държавното управление ще влага 200 млн. сингапурски $ в планове, които построяват цифрови качества за предприятията и служащите.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР