Цифрите от Уолстрийт показват ясни признаци за рецесия в технологичния

...
Коментари Харесай

Угасна ли технологичният бум? Топ 5 загуби $580 млрд. за ден


Цифрите от Уолстрийт демонстрират ясни признаци за криза в софтуерния бранш
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните дни доста огромни компании от софтуерния бранш, включително водачи по капитализация на американския фондов пазар, разгласиха своите тримесечни доклади. Поредицата от отчети сподели, че има проблеми даже в тези сегменти, за които неотдавна беше планувано дългогодишно повишаване на приходите. Сумарно петте софтуерни колоса изгубиха 580 милиарда $ единствено за една комерсиална сесия.

Експертите на IDC и Gartner правят оценка с 15-20% спада на районен съд пазара, спрямо миналогодишните размери, а вчерашният доклад на Intel удостовери, че потребителските хранилища са цялостни с подготвени артикули и търсенето на компютри не демонстрира признаци на възобновяване.

Продажбите на компютри, съгласно управлението на Intel, ще намалеят с 15-19% през настоящата финансова година, а през идната няма да превишат 295 милиона броя. Intel ще би трябвало да понижи финансовите си разноски тази година до $25 милиарда (спрямо $27 милиарда през миналата). Общите разноски на компанията през идната година ще паднат с $3 милиарда, като след още една година икономиите ще доближат $8-10 милиарда.

По време на тримесечния конферентен диалог основният изпълнителен шеф на Intel Патрик Гелсингер съобщи, представен от Уол Стрийт Джърнъл: „ Трудно е да се откри някакъв намек за положителни вести на хоризонта. Следващата година към момента ще би трябвало да се оправяме с стопански компликации “.

Microsoft, различен състезател от Топ 5, беше принудена да признае, че приходите от лицензиране на Windows са паднали с 15% през последното тримесечие и може да се свият с още 30% през идващото тримесечие.

Apple остана малко сюрпризирана от личното си показване в сегмента на смарт телефоните през последното тримесечие, само че акцентира, че продажбите на Mac ще намалеят през това тримесечие и общите доходи няма да могат да набъбнат със същите 8% като в предходното тримесечие.
още по темата
Феноменът на колоса от Купертино обаче е мъчно да се популяризира на целия пазар, защото в сегмента на смарт телефоните Apple се концентрира върху скъпи модели, а в PC сегмента ненапълно компанията беше подкрепена от отсроченото търсене, което се образува напролет и лятото, заради спирания в производството на преносими компютри в някои елементи на Китай.

Не се развиват по най-хубавия метод нещата и с “облачните колоси ”. Приходите на Amazon паднаха под близо 15 милиарда $, което смъкна цената на акциите ѝ с 10% незабавно след публикуването на доклада. Услугата AWS записва понижаване на растежа на приходите до 27% по отношение на 39% година по-рано, а съперникът Microsoft Azure усили главните си доходи единствено с 35% по отношение на 50% година по-рано. Освен това Microsoft чакат по-нататъшно утежняване на динамичността.

Представители на Texas Instruments признаха, че признаци на понижаване на търсенето на чипове се следят даже в сегмента на индустриалното съоръжение, макар че до неотдавна се говореше за продължаващ сериозен дефицит на съществени съставни елементи. Може би единствено в автомобилния бранш към момента има дефицит на чипове, само че даже и тук малко на брой могат да подсигуряват, че макроикономическите проблеми няма да осакатят пазара през идващите месеци.

Компаниите от софтуерния бранш, в случай че не разгласят съкращения, ще забавят или спрат наемането на нови чиновници. Гугъл, Intel, Amazon и Apple приканиха за сходни ограничения, а създателят на Meta Марк Зукърбърг загатна, че през идната година броят на чиновниците на компанията ще намалее от сегашните 87 000 и съществуващото офис пространство ще би трябвало да се употребява по-ефективно, с цел да се пестят пари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР