Централноафриканската република (ЦАР) - една от най-бедните държави в света,

Централноафриканската република (ЦАР) - една от най-бедните държави в света, ...

ВТБ по погрешка отпусна 12 млрд. долара заем на Централноафриканската република.Централноафриканската република (ЦАР) - една от най-бедните държави в света, извади късмет във вторник. Е, поне на хартия. Руската държавна банка ВТБ обяви, че според отчетите ѝ на страната е отпуснат заем от 12 млрд. долара. Това обаче било грешка и реално не съществувал такъв заем, пише Reuters.

Сумата присъства във финансовия доклад на банката за тримесечието. В него е включена таблица с финансовите претенции на ВТБ към десетки държави до 1 октомври т.г. и срещу ЦАР стои сумата от 801 933 814 000 рубли (12 млрд. долара).

От ВТБ са заявили пред Reuters, че такъв заем за бившата френска колония в действителност няма. "По всяка вероятност това е оперативна грешка в системата, която кодира държавите", обясняват оттам.

От банката обаче не посочват кой е виновен за грешката и как е възможно докладът да е публикуван, без тя да е забелязана.

Говорителят на правителството на ЦАР Анге Максиме Казагуи е коментирал, че няма информация за такъв заем. По думите му обаче не звучи правдоподобно, защото сумата е над дълговия капацитет на страната.

Централноафриканската република има население от 5 млн. души, а брутният ѝ вътрешен продукт възлиза на 1.95 млрд. долара. В последните години Русия има бизнес връзки с държавата - доставя оръжия за армията ѝ. Руснак е и съветникът по сигурността на президента Фаустин-Арханге Тоуадера.

 

 

 

 

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg