Централният корт на Уимбълдън събра 15 000 зрители във втория

...
Централният корт на Уимбълдън събра 15 000 зрители във втория
Коментари Харесай

За 35 000 паунда повече, или как отказванията на "Уимбълдън" породиха вълна от недоволство

Централният корт на " Уимбълдън " събра 15 000 фенове във втория ден на шампионата. Всеки един от тях беше платил 56 паунда, с цел да следи мачовете с присъединяване на Анжелик Кербер, Новак Джокович и Роджър Федерер. И евентуално всеки един от тях се е почувствал измамен, напускайки " Ол Ингланд клуб " след края на последния дуел.

Джокович престоя на корта 40 минути, преди противникът му Мартин Клижан да се откаже при резултат 6:3, 2:0 в интерес на сърбина. Мачът на Федерер продължи единствено три минути повече. Швейцарецът водеше с 6:3, 3:0, когато Александър Долгополов разгласи, че не може да продължи присъединяване си.

Във вторник имаше още две отказвания в мъжката стратегия. Янко Типсаревич се отдръпна след едвам 15 минути игра против Джаред Доналдсън при резултат 0:5. Шампионът от " Куинс " Фелисиано Лопес също не приключи своя дуел, отказвайки се при резултат 7:5, 1:6, 1:6, 3:4 против Адриан Манарино.


© Reuters

Клижан престоя на корта единствено 40 минути, преди да се отдръпна от мача с Джокович

Така единствено в границите на първите два дни имаше осем отказвания - седем при мъжете и едно при дамите. Ник Кириос зададе звук против Пиер-Юг Ербер (3:6, 4:6), а по-късно към него се причислиха Денис Истомин (при 7:5, 4:6, 4:6, 2:4 против Доналд Йънг) и Виктор Троцки (при 1:6 против Флориан Майер).

За част от отказалите се беше ясно още преди шампионата, че имат физически проблеми. При другите беше видно през цялото време, че не се намират в добра кондиция. Те не получиха травма в резултат на рухване или различен случай по време на мача и сигурно са били наясно със положението си преди дуелите.

Случилото се породи неодобрение измежду феновете и накара доста от огромните имена в тениса да призоват за смяна в разпоредбите, с цел да се избегнат сходни случаи.

За 35 000 $ повече

Всеки участник в първия кръг на " Уимбълдън " шлем получава обезпечено 35 000 паунда. За " периферните " играчи в международния тур това е най-голямото заплащане, което могат да получат през сезона. Потенциално това може да накара много тенисисти да се появят на корта, без да са изцяло здрави.

" Въпросът е дали те въобще би трябвало да стартират мачовете. Според мен само играчите могат да отговорят на този въпрос. Въпреки че са си заслужили мястото в главната скица, в случай че физическото им положение не им разрешава да играят, би било по-добре да правят отстъпка мястото си на различен ", разяснява Федерер.


© Reuters

Долгополов се отхвърли от мача с Федерер след 43 минути игра

От тази година Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) вкара предписание, съгласно което тенисистите, които имат обезпечено място в главната скица, получават наградата си, даже да се отдръпват преди шампионата. Това не важи единствено за надпреварите от Големия шлем.

" Твърдо поддържам това предписание ", сподели Джокович. " Ако бъде въведено в Големия шлем, то ще разреши на играчите да получат това, което заслужават, и в това време да разрешат на другиго да играе, в случай че не са задоволително здрави. "

Федерер е на същото мнение. " Може би в Големия шлем би трябвало да приложат това предписание. И тогава може би ще бъдат избегнати половината от тези отказвания. Защото евентуално при част от играчите в действителност се случило нещо по време на мачовете, само че в този момент и те са сложени в общия кюп ", сподели носителят на рекордните 18 трофеи от Големия шлем.

Според легендата Джон Макенроу тези отказвания сигурно вредят на тениса като спорт. " Мисля, че в случай че видите Клижан, той явно не беше подготвен или кадърен да играе през цялото време. ", сподели американецът.

Трикратният първенец от " Уимбълдън " счита, че на тенисистите би трябвало да им бъде обезпечена половината сума за присъединяване в първия кръг. " За да може в случай че имат проблем, на тяхно място да взе участие някой, който най-малко е здрав и ще даде 110% от опциите си. "

Длъжници на почитателите

Джон Иснър сигурно е състезател, който е посочил, че почита почитателите и обстоятелството, че те отделят много пари, с цел да гледат тенис онлайн. През 2010 година той и Никола Маю изиграха най-дългия мач в историята на тениса - 11 часа и пет минути.

Всеки от тях можеше елементарно да хвърли кърпатa. Te обаче играха в границите на три дни, до момента в който срещата не приключи при 70:68 в петия сет. Според Иснър, в случай че един тенисист е излязъл към този момент на корта, би трябвало да се отхвърля единствено тогава, когато в действителност не може да продължи.

" Феновете, които бяха на централния корт (във вторник), сигурно не получиха това, за което заплатиха. Ако изпитваш мъчителна болежка - добре, тогава би трябвало да спреш. Но в случай че просто нещо те боли на места и в случай че знаеш, че можеш да продължиш в обичайно движение, без да рискуваш да се нараниш съществено, тогава би трябвало да продължиш. Мисля, че го изискуем на почитателите ", разяснява Иснър.


© Associated Press

Федерер също смята, че почитателите не заслужават това. " Имаше огромно отчаяние у почитателите (след отказването на Долгополов). Те не можеха да повярват, че се случват още веднъж. Съчувствам им. Те са пристигнали да гледат добър, същински тенис ", сподели швейцарецът.

" Не наподобява по никакъв начин добре за нашия спорт, когато си вземе билет за централния корт и би трябвало да гледаш това (което се случи във вторник) ", съобщи Макенроу в същия дух. Според него играчите би трябвало да схванат, че в случай че стартират шампионат контузени, единствено с цел да вземат наградата, освен вредят на спорта, а рискуват личното си здраве.

" За някой като Клижан тези 35 000 паунда са в действителност забележителна сума и той не желае да се откаже от нея. И тук би трябвало да се намесят ръководителите на " Уимбълдън ", АТП, всички, свързани със спорта. Дори неговият треньор, който би трябвало да приказва с него и да го накарат да разбере, че в полза на спорта и в негов личен интерес не би трябвало да го прави ", сподели още Макенроу.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Уимбълдън (435)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР