Централният комитет на управляващата партия в Зимбабве – Африкански национален

...
Централният комитет на управляващата партия в Зимбабве – Африкански национален
Коментари Харесай

И собствената партия на Робърт Мугабе вече не го иска

Централният комитет на ръководещата партия в Зимбабве – Африкански народен съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ), заседава изключително, с цел да смъкна президента Робърт Мугабе от председателския пост.

На съвещанието е планувано да бъде взето решение за връщане в управлението на партията на вицепрезидента Емерсън Мнангагва и да бъде отстранена брачната половинка на Мугабе – Грейс, от поста водач на женската лига към ЗАНУ-ПФ.

--> Мнангагва беше уволнен от Мугабе под натиска на първата дама.

Съпартийците на 93-годишния Мугабе му предложиха „ заслужен излаз от властта “. Единственият ръководещ на страната от независимостта ѝ през 1980 година обаче отхвърля да се отдръпна.

Същевременно и авторитетната младежка организация на ЗАНУ-ПФ прикани Мугабе да подаде оставка, а брачната половинка му да бъде изгонена вечно от политическото придвижване.

Лидерката на младежката организация Йеукай Симбангави приветства дейностите на военните против, по думите ѝ, група „ нарушители “, предвождана от Грейс Мугабе. „ Жалко, че президентът ѝ разреши да узурпира изпълнителната власт от него, с което унищожи и партията, и държавното управление “, съобщи Симбангави в партийната централа.

Лидерите на безкръвния прелом евентуално ще опитат през днешния ден да окажат напън върху Мугабе да се откаже от властта . Генералите от армията и Мугабе ще проведат нови договаряния, заяви публичната телевизия, представена от ДПА.

Президентът, който от сряда е под домакински арест , към този момент беседва един път с началника на въоръжените сили Константино Чивенга. Армията желае да откри краткотрайно държавно управление и да провежда по-късно избори.

Хиляди зимбабвийци се събраха през вчерашния ден на кротичък митинг пред неговата резиденция, с цел да изискат оставката му .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР