Централната избирателна комисия установи нарушение на Изборния кодекс, извършено от

...
Централната избирателна комисия установи нарушение на Изборния кодекс, извършено от
Коментари Харесай

ЦИК глоби Кирил Петков за агитация в изборния ден

Централната изборна комисия откри нарушаване на Изборния кодекс, осъществено от водача на " Продължаваме промяната " в изборния ден. Става въпрос, откакто е упражнил правото си на глас, съобщи.

В него той споделя за кого е дал своя вот в двата типа избори, което ЦИК счита, че е апел за поддръжка, което не е позволено в изборния ден. Това заяви заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева на брифинг. " Призовавам всички водещи политици да се въздържат да споделят вота си, защото това е нарушаване ", добави другият заместник-председател и представител на ЦИК Цветозар Томов. Въз основа на решението ще бъде формиран акт за определяне на нарушаването и по-късно ще бъде издадено и наказателно разпореждане, в което ще стане явен и размерът на глобата за Петков.
Проблеми с машините в секции в пет области в страната
В няколко секции в Стара Загора, Русе, Велико Търново, Ловеч и Видин има механически проблеми с машините. Централната изборна комис...

66 са постъпилите тъжби и сигнали. Те са главно за пропаганда в обществените мрежи, за неносене на мски от членове на секционни комисии и други. Матева още веднъж подсети, че с една карта се гласоподава и за двата типа избори и прикани гласоподавателите да се срещнат с инструкциите по какъв начин се гласоподава с машина, които са сложени на видно място в секциите.

В 39 секции в страната се е наложило прекосяване към гласоподаване с хартиени бюлетини заради зародили проблеми с машините. В седем секции машините не са проработили още в предизборния ден. " Гласуването в секциите в Австралия и в Нова Зеландия към този момент завърши и започнаха да идват първите резултати. Гласуването в секциите в чужбина тече умерено, нямаме данни за фрапиращи нарушаване все още ", посочи Томов.

На въпрос дали в ЦИК са постъпвали сигнали, че в изборни секции с по две машини, гласоподавателите се разделят по азбучен ред и по този начин се дефинира кой на коя машина ще гласоподава, Матева отговори, че не са постъпвали сходни данни. В секцията, в която тя е гласувала обаче, е станала очевидец на сходно делене и са дадени инструкции на РИК, че такива дейности не са позволени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР