Централната избирателна комисия (ЦИК) признава, че не може да се

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) признава, че не може да се
Коментари Харесай

ЦИК не може да се справи сама с организацията на машинното гласуване, пак опря до „Сиела Норма“

Централната изборна комисия (ЦИК) признава, че не може да се оправи сама с организацията на машинното гласоподаване и още веднъж трансферира отговорността за това на частните компании " Сиела Норма " и " Смартматик ", които на практика имат монопол над тази активност.

Това се схваща отза разкриване на процедура на договаряне без авансово съобщение за възлагане на социална поръчка за обезпечаване на машинното гласоподаване в страната и отвън страната. Тя е освен за идните предварителни парламентарни избори, само че и за частичните избори за кметове на 9 октомври и на 23 октомври 2022 година

Прогнозната стойност на публичната поръчка е в размер на 6 800 000 лева без Данък добавена стойност. Поканени за присъединяване са " Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. ", която е създател на софтуера и производител на закупените от ЦИК до момента машини, както и " Сиела Норма " АД, която достави множеството устройства, представляваше " Смартматик " и организираше машинния избор на изборите до момента.

Още от закупуването на първите машини при започване на предходната година, концепцията беше ЦИК да стане самостоятелна от " Сиела Норма " и в самия контракт беше записано, че компанията би трябвало да даде " цялостен комплект с изходния код, тъй че систематичният и приложният програмен продукт да имат опция да се модифицират за всеки тип избори, планувани в Изборния кодекс, без намесата на доставчика ".

Въпреки това на изборите през юли и ноември 2021 година дейностите по техническото обезпечаване на устройствата още веднъж бяха предоставени на " Сиела Норма ". Тогава до известна степен това беше обяснимо поради късите периоди сред изборите, както и поради разногласията сред ЦИК и компанията за осъществяването на договорите и неналичието на цялостния първоначален код по това време.

През февруари т.г. обаче ЦИК съумя сама да провежда машинното гласоподаване на частични избори в 15 кметства без помощта на " Сиела Норма ". Комисията обаче няма потенциала да се оправи сама с машинния избор на национални избори и това самопризнание даже е направено в настоящето решение за възлагане на социална поръчка:

" За ЦИК като възложител пораждат основни усложнения, даже неспособност да извърши обикновено нормативно откритите според Изборния кодекс действия, свързани с подготовката, организацията и произвеждането на тези избори. Чрез провеждането на процедура на договаряне без авансово съобщение се цели застраховане на изборния развой, съответно застраховане на машинното гласоподаване в изборните секции с огромен брой гласоподаватели, в къси периоди ".

От последните предварителни избори до момента ЦИК на процедура не е направила нужното, с цел да може да приготви устройствата без " Сиела Норма " и " Смартматик ". Една от аргументите за това е, че комисията е възприела практиката да стартира да се занимава с действия към избори едвам откакто президентът ги насрочи. Междувременно не се изготвя дълготраен проект, а вместо това се търсят решения в къси периоди.

В същото време кодът на софтуера е извънредно комплициран и разучаването и модифицирането му от специалисти, разнообразни от " Сиела Норма " и " Смартматик ", изисква време. Така обаче комисията продължава да бъде подвластна от двете компании, които са монополизирали този развой.

В настоящето решение комисията разпорежда на двете частни компании организирането на машинния избор с аргумента, че " всички действия в актуалната поръчка са взаимно свързани, заради което поражда нуждата от паралелното им осъществяване " и " разделянето на публичната поръчка на обособени позиции е нецелесъобразно и може да докара до неспособност за производство на изборите ".

Фирмите би трябвало да конфигурират демоверсия на електронна бюлетина на до 500 устройства за машинно гласоподаване, да се заемат с параметризиране на бюлетините, настройване, профилактика, инсталиране и конфигуриране на до 11 100 (единадесет хиляди и сто) устройства, както и поемат дейностите по логистично обезпечаване, техническо обслужване на машините и превозването им в страната за изборите за народни представители на 2 октомври 2022г..

За частичните локални избори би трябвало да се извършат същите действия, само че за по 15 устройства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР