Централната избирателна комисия (ЦИК) определи реда за образуване на секции

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи реда за образуване на секции
Коментари Харесай

Секция с подвижна избирателна кутия при поне 10 заявления

Централната изборна комисия (ЦИК) дефинира реда за формиране на секции за гласоподаване на гласоподаватели с трайни увреждания с преносима изборна кутия в изборите за народни представители на 2 октомври. Право да гласоподават с преносима изборна кутия имат гласоподавателите с трайни увреждания, които не могат да изоставен дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение.

Една секция за гласоподаване с преносима изборна кутия може да обгръща територията на едно или повече от едно обитаемо място в границите на общината. Те се образуват, в случай че до 17 септември има подадени не по-малко от 10 заявки от гласоподаватели с трайни увреждания, които не могат да упражнят изборното си право в изборно помещение, само че желаят да гласоподават, и непрекъснатият им, надлежно сегашен адрес е на територията на съответното обитаемо място.

Заявлението за регистриране в листата за гласоподаване с преносима изборна кутия се подава до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник. Заявлението е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс или електронно заявление със същото наличие през интернет страницата на общината/района. При подаване на електронното заявление не се изисква автограф. В заявката се показват имената на гласоподавателя, ЕГН, непрекъснатият адрес или актуалният адрес.

Към заявката се ползва копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или здравна епикриза за здравословно положение на гласоподавателя, който открива, че болестта му е предизвикало такива увреждания, които не му разрешават да напусне дома си и да се придвижи до изборната секция независимо или с друго помощно средство.

Когато заявителят не е показал копие от документ, се прави инспекция за определяне съществуването на увреждане на гласоподавателя по длъжностен път. Когато инспекцията не може да бъде осъществена, в това число и като вътрешна електронна административна услуга по реда на Закона за електронното ръководство, следва да се изиска от заявителя да показа копие от някои от горепосочените документи.

Когато до 17 септември 2022 година са подадени не по-малко от 10 заявки от лица, които дават отговор на условията за гласоподаване с преносима изборна кутия, кметът на общината в същия период уведомява РИК за броя на подадените заявки и прави предложение за броя на секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия на територията на съответната община. След приемане на уведомлението, тя със свое решение дефинира броя на секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия. 

Кметът на общината или избран с негова заповед заместник-кмет, със заповед, издадена не по-късно от 17 септември, образува секции за гласоподаване с преносима изборна кутия, утвърждава номерата им и дефинира обсега им, както и насрочва за състава на ПСИК. Заповедта се оповестява обществено – на видно място в постройката на общината, и се разгласява на интернет страницата на общината.

На територията на всяка община се назначава минимум една преносима секционна изборна комисия при съществуване на не по-малко от 10 гласоподаватели, декларирали предпочитание да гласоподават с преносима изборна кутия. Когато на територията на една община има няколко обитаеми места, обособена секция за гласоподаване с преносима изборна кутия се основава за всяко настрана обитаемо място, в случай че има подадени не по-малко от 10 заявки от гласоподаватели с непрекъснат адрес на територията на това обитаемо място, надлежно с сегашен адрес (в случаите, когато гласоподавателите са били включени в изборен лист по сегашния им адрес). Когато на територията на общината има повече от едно обитаемо място и са подадени не по-малко от 10 заявки, само че незадоволително за формиране на преносима секционна изборна комисия (ПСИК) за всяко едно от обитаемоте места, се основава една обща ПСИК за територията на общината. Една секция за гласоподаване с преносима изборна кутия може да обгръща територията на едно или повече от едно обитаемо място в границите на общината, е записано в решението на ЦИК. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР