Централната избирателна комисия трябва незабавно и безусловно да върне на

...
Централната избирателна комисия трябва незабавно и безусловно да върне на
Коментари Харесай

Съдът разпореди на ЦИК незабавно да върне на Сиела Норма задържаните 228 машини |

Централната изборна комисия би трябвало неотложно и абсолютно да върне на " Сиела Норма " арестуваните 228 машини , разпореди Административен съд София-град (АССГ).

" Да бъде прекъснато абсолютно действието, подхванато от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно съображение на 228 машини за гласоподаване, които не са част от контракта сред ЦИК и „ Сиела Норма ", постанови АССГ, представен от " Лекс ".

Скандалът с машините потегли от изявление на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че те са над броя от 1600 устройства, купени от страната след социална поръчка. И предизвести, че се готви имитация на вота.

Преди десетина дни ЦИК задържа въпросната техника за гласоподаване на „ Смартматик “, които не са част от контракта, в самостоятелен бранш в склада на " Карго Партнер " ЕООД.

От „ Сиела Норма “ апелираха с обяснението, че тези 228 устройства ще се употребяват за разнообразни цели – демонстрации в Албания и Грузия, за сервиз и за действия сред „ Смартматик “ и „ Сиела Норма “, които нямат нищо общо с изборите на 14 ноември. 

АССГ се базира на член 250, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс, че " всеки, който има юридически интерес, може да желае преустановяване на дейности, осъществявани от името на административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона ". ЦИК е длъжна да упражнява надзор единствено върху съхранението на техническите устройства за машинно гласоподаване, които тя е осигурила посредством наемане или закупуване, безапелационен е съдът.

228 машини не са наети или закупени от ЦИК и затова комисията не може да разпорежда да се задържат в посочен от нея склад , стимулира се АССГ.

Разпореждането на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР