Централната избирателна комисия трябва да обяви до края на деня

...
Централната избирателна комисия трябва да обяви до края на деня
Коментари Харесай

До края на деня ЦИК ще обяви резултатите от президентските избори

Централната изборна комисия би трябвало да разгласи до края на деня окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Очаква се и решението й за балотаж на 21-и ноември. 

При обработени 99.51% от протоколите на СИК кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова е подкрепена от 49,45 на 100 от гласувалите, а  Анастас Герджиков-Невяна Митева - от 22,85%. Трети остават Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова-Копарова от Движение за права и свободи с 11.51% от гласовете. Четвърти са Костадин Костадинов и Елена Гунчева от " Възраждане " с 3.92%. Пети са Лозан Панов и Мария Касимова–Моасе, които събират 3.65% от гласовете.  60 310 избиратели са показали " Не поддържам никого " в бюлетината. 

В ЦИК продължава приемането на документите от районните изборни комисии. При 99,51% обработени протоколи в районните комисии става дефинитивно ясно, че в 47-о Народно заседание ще влязат седем политически обединения. Това са  " Продължаваме Промяната ", ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, ДПС,  " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН ", " Демократична България - обединяване " ( " ДА България ", " ДСБ ", " Зелено придвижване " ) и " Възраждане ". 

За 11 часа през днешния ден е планувано съвещание на ЦИК, на което комисията ще би трябвало да вземе решение. Още нощес представителят на ЦИК Росица Матева моли всички районни изборни комисии да предадат оптимално бързо книжата си, с цел да се направи повторното въвеждане на резултатите от протоколите в ЦИК, предава БНР. 

До четвъртък ЦИК би трябвало да разгласи получените гласове и разпределението на мандатите сред партиите и обединенията от вота за народни представители. ЦИК афишира имената на определените народни представители не по късно от седем дни след изборния ден. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР