Централната избирателна комисия представи публично как ще изглеждат бюлетините за

...
Централната избирателна комисия представи публично как ще изглеждат бюлетините за
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетините за вота на 2 април

Централната изборна комисия показа обществено по какъв начин ще наподобяват бюлетините за гласоподаване с хартия и с машина за страната и за чужбина. Машинната бюлетина е с дължина 20 сантиметра, а хартиената – 60 сантиметра, посочи представителят на ЦИК Росица Матева, представена от БНР. В два от регионите - Варна и Ловеч, ще има самостоятелни претенденти.
 
" Тук са изписани всички регистрирани партии и обединения, за всеки избирателен регион кръгчетата ще подхождат на двойния брой на мандатите, като във Варна и Ловеч преди " не поддържам никого " ще бъде записан и самостоятелният претендент, който е регистриран. В Монтана няма записана една кандидатска листа, тъй че там бюлетината ще бъде с един номер по-малко ", съобщи зам.-говорителят на ЦИК Росица Матева. 
 
В 244 от общо 738 секции в чужбина ще се гласоподава с машина. В страната ще се гласоподава с 9366 машини в над 11 800 секции. 
 
Секционната изборна комисия ще преценя за всеки самостоятелен случай дали е належащо гласоподавател да упражни вота си повторно, в случай че е дал своя вот с машина и устройството не е разпечатало цялата бюлетина по този начин, че да се вижда изборът.
 
" Машината би трябвало да отпечата бюлетина, с цел да може да се удостовери гласа на гласоподавателя. След измененията в Изборния кодекс гласовете от машинно гласоподаване се регистрират посредством броене на машинните бюлетини. Така че, до момента в който не се разпечата машинна бюлетина, се приема, че гласоподавателят не е дал своя вот ", добави зам.-председателят на ЦИК Матева.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР