Централната избирателна комисия е провела експерименти със защитена хартия за

...
Централната избирателна комисия е провела експерименти със защитена хартия за
Коментари Харесай

ЦИК изпробвала различни хартии със защити за машините

Централната изборна комисия е провела опити със предпазена хартия за бюлетини за машинно гласоподаване.

Практическият опит се организира след доставянето на тестови ролки хартия от Печатницата на Българска народна банка. Тестове с хартия са извършени с разнообразни разновидности на отбрана и са употребявани профилирани устройства с конфигурирана демоверсия на софтуера от изборите на 2 октомври 2022 година

От ЦИК не оповестяват за по-конкретни резултати от извършения опит и детайлности коя хартия с каква степен на отбрана би била най-подходяща. Както и какъв брой ще ни коства това.

С измененията в Изборния кодекс влязоха в действие и нови условия за машинното гласоподаване, макар че разписката от машината няма да е част от протокола на комисията и подадените гласове ще се броят единствено ръчно. Съгласно § 55 от Заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (обн., Дъждовни води, бр. 104 от 2022 г.) бе въведено условие за профилирана предпазена хартия.

Припомняме и че преди месец по време на правна парламентарна комисия от Политическа партия показаха подозрение, че законът ще може да бъде изпълнен, защото Българска народна банка няма подготвеност да обезпечи профилираната хартия.

В отговор до депутат от Политическа партия Българска народна банка показва, че при най-хубаво стичане на събитията ще са нужни не по-малко от две седмици за приемане на оферта. След това периодите за произвеждане варират сред 4 и 8 месеца. Освен това се предизвестява и че печатницата на Българска народна банка не разполага с съоръжение за разсичане на дребни ролки, по тази причина и при доставка ще бъде употребен подизпълнител.

Държавният глава Румен Радев наложи несъгласие върху измененията, само че Народното събрание го предоля с на 125 гласа.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР