Централната банка на Зимбабве пусна цифрова валута, обезпечена със злато,

...
Централната банка на Зимбабве пусна цифрова валута, обезпечена със злато,
Коментари Харесай

Цифровата валута на Зимбабве, обезпечена със злато 

Ц ентралната банка на Зимбабве пусна цифрова валута, обезпечена със злато, за която се надява да понижи търсенето на щатски долари и обезценяването на зимбабвийския $. Но анализаторите споделят, че следеният от държавното управление валутен пазар подхранва казуса. 

Това споделя журналистът на Voice of America (VOA), Колумб Мавхунга в своя репортаж от Хараре, Зимбабве. 

Доларът на Зимбабве беше въведен още веднъж през 2019 година, само че в този момент се търгува за повече от 2000 щатски $ на черния пазар. Правителството се надява, че стартирането на обезпечена със злато цифрова валута ще понижи бързото обезценяване на зимбабвийския $, показва журналистът на VOA

“Тези цифрови монети са обезпечени с физическо злато в нашите трезори, тъй че това е доста стабилен, разплащателен инструмент. Така че всеки, който го купува, би трябвало да се усеща удобно, че това е валута, която ще резервира цената си ”, показва Мтули Нкубе, министър на финансите на Зимбабве. 

Компаниите, които купуват новата цифрова валута, се надяват, че тя може да отбрани техните вложения в локална валута , оповестява VOA

„ Имаме обилни вложения в локална валута, изключително на паричния пазар. След като анализирахме предлагането от банката, бързо разбрахме, че това е доста потребен инструмент за хеджиране (финансова интервенция на един пазар за понижаване на риска от загуба на различен пазар - бел. ред.). Тъй като е обвързван с корав актив - златото, той ще ви отбрани от позиция на всяка евентуална валутна обезценка “, показва Фарай Гвака,  общоприет управител на Zimnat Asset Management.  

Администрацията на Международния валутен фонд в Зимбабве изрази угриженост по отношение на цифровата валута и пазарния надзор. Това заяви VOA . Оттам показват, че е нужна деликатна оценка, с цел да се подсигурява, че изгодите от новата валута надвишават разноските и евентуалните опасности. 

Икономистите споделят, че съществуването на задоволително злато за поддръжка на валутата е проблем. 

„ На хартия цифровата златна валута е добра концепция от икономическа позиция. Но мисля, че има потребност от по-голяма бистрота във връзка с въпроси като запаси, какъв брой (златни) запаси имаме като страна, с цел да можем сполучливо да поддържаме и пазиме тези цифрови златни монети “, показва Проспер Читамбара, икономист в Института за проучване на труда и икономическото развиване на Зимбабве. 

Държавните медии на Зимбабве през април оповестиха, че държавното управление разполага с към 23 милиона $ в злато и възнамерява да усили своите запаси до 100 милиона $ , показва Колумб Мавхунга. 

Миналата година Зимбабве вкара физическа златна монета, с цел да се опита да стабилизира $, само че от този момент валутата падна до по-малко от една трета от цената си, добавя той. 

Анализаторите споделят, че огромен проблем е контролът на Зимбабве върху валутния пазар, който прави оценка локалния $ на повече от шест пъти курса, за който се търгува на черния пазар, предава VOA
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР