Централната банка на Южна Африка е една от малкото останали

...
Централната банка на Южна Африка е една от малкото останали
Коментари Харесай

Една от малкото частни централни банки в света отново ще стане държавна

Централната банка на Южна Африка е една от дребното останали по света в ръцете на частни акционери. Сега държавното управление желае да промени това, само че национализацията ще бъде " доста муден и безценен развой ", защото акционерите ѝ ще желаят да създадат облага, споделя гуверньорът Лесетя Кганяго, представен от Bloomberg.

" Група акционери пропагандират за национализацията, защото имат вяра, че имат правото на част от активите и виждат хода като опция за невероятни облаги на гърба на данъкоплатците ", добави той.

През декември ръководещият страната Африкански народен конгрес утвърди предлагането страната да придобие банката, която е в ръцете на вложители от 1921 година Акционерите гласоподават за назначението на седем от общо 10 шефа и нямат право да се месят в политиката на институцията.

Има и редица други ограничавания - един вложител не може да има повече от 10 000 дяла. Към момента има над 600 частни акционери. Дивидентът, който им се изплаща, е стеснен до 10 цента на дял годишно, или общо до 15 000 $ - в случай че централната банка е на облага.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР