Централната банка на Турция запази основната си лихва непроменена на

...
Централната банка на Турция запази основната си лихва непроменена на
Коментари Харесай

Турската централна банка остави лихвата на ниво от 14% въпреки инфлация от близо 79%

Централната банка на Турция резервира главната си рента непроменена на равнище от 14% за седми следващ месец, макар че инфлацията в страна скочи през юни до 24-годишен връх от 78.62%.

Централната банка съобщи, че повишаването на инфлацията се дължи на растящите разноски за сила заради геополитическия спор в Украйна и мощните отрицателни шокове при предлагането на храни, като акцентира, че по-високите цени не са резултат от икономическите пиедестал на Турция, заяви БНР.

Бордът на централната банка планува, че дезинфлационният развой ще стартира с възобновяване на световната мирна среда и елиминирането на базовите резултати в инфлацията. В същото време централните банкери преразгледаха надолу прогнозите за стопански напредък и обявиха, че вероятността от криза се е нараснала.

Банката понижи лихвения си % с цели 500 базисни пункта (с 5%) от август 2021 година до края на предходната година, макар растящите цени, провеждайки по този метод необикновена политика, за която упорства президента Реджеп Ердоган. Това остави действителните лихви надълбоко на негативна територия.

Цикълът на понижаване на лихвите провокира валутна рецесия, която докара до амортизация на турската лира с 44% по отношение на $ през 2021 година, разпалвайки в допълнение инфлацията. Тази година турската валута отслабна с още 25%, като в това време инфлацията доближи 24-годишен връх.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР