Централната банка на Турция се споразумя с "партньорката си" от

...
Централната банка на Турция се споразумя с "партньорката си" от
Коментари Харесай

Катар удари рамо на турската лира

Централната банка на Турция се споразумя с "партньорката си " от Катар за трикратно нарастване на размера на съществуващата сред двете страни валутна суапова линия. Тя беше контрактувана по време на внезапното обезценяване на турската лира през 2018-а и беше на стойност 5 милиарда щ. $. Според осъвремененото съглашение, оповестено публично на 20 май, тя към този момент е за 15 милиарда $. Да напомним, че този тип покупко-продажби разрешават свободен продан на двете участващи валути (в случая турска лира и катарски риал) в количества до оптималния предел на линията. Риалът е закрепен твърдо към зелените пари по курс 3.64 риала за един щ. $.

Турската централна банка изясни, че задачата на съглашението е "да улесни двустранния търговски продан в двете национални валути и да поддържа финансовата непоклатимост на двете страни. В случая това по-скоро се отнася за Турция, чиято валута се обезценяваше стремглаво и заплашваше да попадне в низходяща серпантина. На 6 май тя завърши търговията си на 7.1914 лири за един щ. $.

Валутната суапова линия ще помогне на Анкара да укрепи изчерпаните си валутни запаси, които държавното управление хвърли в отбрана на боледуващото стопанство. Чистият размер на задграничните валутни ресурси на турската централна банка се стопи от 40 на 26 милиарда щ.долара през тази година, частично вследствие на валутните интервенции в отбрана на лирата. Задълженията на Турция в задгранична валута със период до падежа от 12 месеца се правят оценка на 168 милиарда $.

Турската банка се пробва от седмици да подписа суапови съглашения със страните от Г-20. Федералният запас и други огромни централни банки обаче не демонстрираха схващане към потребностите на южната ни съседка. Което се дължи значително на личните им несгоди и на напъните им да поддържат с парични принадлежности боледуващите от ковид национални стопански системи.

По информация на организация "Ройтерс " публични представители на турското финансово министерство и на централната банка са поискали през предходната седмица от сътрудниците си в Катар и в Китай да усилят размерите на съществуващите суапови линии. А молбата към Англия и към Япония е била да бъдат подписани сходни покупко-продажби. В момента валутният суап на Турция с Китай е за жестоко 1.7 милиарда щ. $.

В очакване на удобно развиване на нещата турската лира стартира да нараства през предходната седмица и в следобедната търговия на 20 май котировките се движеха наоколо до 6.7920 лири за един щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР