Централната банка на Швейцария (ШЦБ) отчете загуба през първото тримесечие

...
Централната банка на Швейцария (ШЦБ) отчете загуба през първото тримесечие
Коментари Харесай

Швейцарската централна банка отчете загуба от 32,8 млрд. франка през първото тримесечие



Централната банка на Швейцария (ШЦБ) регистрира загуба през първото тримесечие от 32,8 милиарда швейцарски франка, заяви банката в четвъртък, защото по-ниските цени на облигациите и по-скъпият фрак понижиха цената на нейните вложения в задгранична валута, съобщи Ройтерс.

Банката осъществя загуби от 36,8 милиарда франка за своите вложения в задгранична валута по време на нейната акция за ограничение на растежа на локалната валута.

ШЦБ също по този начин регистрира облага в размер на 1,6 милиарда франка от лихви по облигационния си портфейл и за 800 милиона франка от дивиденти от притежавани от банката акции, които включват акции на Starbucks и на компанията-майка на Гугъл - Alphabet.

Тези облаги обаче бяха заличени от огромни загуба във връзка с оценка на портфейла от облигации, притежаван от ШЦБ, който съставлява цели 80% от 977-те милиарда франка, държани от централната банка в вложения в задгранична валута.

Тъй като цените на облигациите спаднаха по-рано тази година заради упованията на вложителите за по-високи лихвени проценти от страна на водещите централни банки, борещи се с растящата инфлация, ШЦБ регистрира загуба 25,1 милиарда франка във връзка с притежаваните от банката активи с закрепен приход.

Централната банка на Швейцария също по този начин регистрира загуба от 10,7 милиарда франка по своя портфейл от акции и загуба от 3,4 милиарда франка, обвързвана с обменния курс, защото по-скъпият швейцарски франк понижи цената на задграничните вложения на банката, когато те се преобразува назад във франкове.

Швейцарският франка нарастна по-рано тази година, защото вложителите потърсиха несъмнено леговище в лицето на франка след експлоадирането на войната в Украйна, което предизвика и спад на международните фондови тържища.

Централната банка на Швейцария обаче осъществя облага през първото тримесечие от 4,2 милиарда франка от притежаваните златни запаси предвид на повишаването на благородния метал на международните пазари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР