Централната банка на Република Турция повиши основният лихвен процент, с

...
Централната банка на Република Турция повиши основният лихвен процент, с
Коментари Харесай

Турция вдигна основната си лихва на 30%

Централната банка на Република Турция увеличи главният лихвен %, с 5 процентни пункта до 30%, съобщи БГНЕС.

От институцията осведомят, че Управителният съвет е решил да продължи процеса на стягане на паричната политика за понижаване на инфлацията във допустимо най-кратък период и стабилизиране на инфлационните упования.

В известието се показва, че през юли и август инфлацията е над прогнозната.

" Докато мощното вътрешно търсене и стабилизацията на цените на услугите не престават, повишението на цените на петрола и продължаващото утежняване на инфлационните упования основават спомагателен напън за повишение на инфлацията. Тези фактори сочат, че в края на годината инфлацията ще остане покрай горната граница на прогнозния диапазон в Доклада за инфлацията. Преценено е, че последните данъчни регулации, насочени към разноските, свързани със заплатите и валутния курс, са оказали доста влияние върху растежа на цените и че главната наклонност на месечната инфлация ще стартира да понижава. Управителният съвет е твърдо решен да понижи инфлацията през 2024 година в сходство с посочената в Доклада траектория, като резултатът ще бъде реализиран посредством стъпки за стягане на паричната политика, " показват от Централната банка на Република Турция.

Прогнозата е, че директните задгранични вложения, подобряването на изискванията за външно финансиране, продължаващото повишаване на запасите, поддръжката на приходите от туризъм за настоящата сметка и увеличението на вътрешното и задграничното търсене на активи, деноминирани в турски лири ще имат мощен резултат върху ценовата непоклатимост.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР