Централната банка на Германия се зае да почисти, преброи и

...
Централната банка на Германия се зае да почисти, преброи и
Коментари Харесай

Бундесбанк пере мухлясали банкноти за 50 млн. евро

Централната банка на Германия се зае да почисти, преброи и размени банкноти евро, които тежко са потърпевши при наводненията в западната част на страната в средата на юли, заяви ДПА, представена от в. " Български вести ".

„ Обработката би трябвало да се направи бързо, преди те да са се слепнали и втвърдили в нещо, твърдо като бетон “, изяснява Йоханес Беерман от управлението на Бундесбанк. Центърът за битка с фалшификатите и работа с развалена валута е в Майнц.

Услугата се предлага гратис на жертви на наводненията. След преброяването им парите се връщат в нови банкноти. Едно от изискванията е най-малко половината плюс още малко от банкнотата да е оживяла, с цел да може да се удостовери достоверността ѝ.

Често парите идват в найлонови пликове, омазани в тиня, нафта и нечистотия. Първо ги измиват и изсушават, след което ревизира достоверността им. Работата не е изключително приятна, тъй като пачките постоянно смърдят, когато се отвори найлоновият плик, в който са прибрани.

По пресмятане на Бундесбанк до момента са получени към 51 млн. евро „ наводнена “ валута. Тя е изпратена или от локален клон на комерсиална банка, или по пощата. Обичайно банката получава развалени банкноти за към 40 милиона евро.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР