Централната банка на България повиши минимално очакванията си за българската

...
Централната банка на България повиши минимално очакванията си за българската
Коментари Харесай

Докога ще растат лихвите? Прогнозата на БНБ Копирано от standartnews.com

Централната банка на България увеличи минимално упованията си за българската стопанска система за актуалната 2023 година и ги сви за идната.

Българската национална банка чака през тази година значително закъснение на инфлацията, само че с него – и закъснение на износа, на кредитирането и като цяло на икономическата интензивност.

Изключение от това за тази година вършат само плануваните капиталови действия по Плана за възобновяване и резистентност.
Това излиза наяве от новата икономическа прогноза на Българска народна банка.
Според нея през тази година българската стопанска система ще нарасне с 0.4%, до момента в който предходната прогноза бе за едвам 0.1% напредък.

За идната година се чака 3.2% стопански напредък, вместо предстоящите по-рано 3.4%.

Около тази прогноза обаче се крият редица опасности, свързани с осъществяване на по-нисък напредък основно поради войната в Украйна и несигурността, която тя поражда, както и от опцията от по-бързо и огромно покачване на лихвите в Европа и преместването им в България.
Съществуват опасности и от по-бавен прогрес по Плана за възобновяване през идната година.
Скромните упования за 2023 година са свързани със забавянето на растежа на потреблението и слабото нарастване на износа поради намаленото външно търсене, както и поради възбраната за експорт на нефтопродукти от рафинерията в Бургас и ремонтните действия в „ Неохим “.

Според прогнозата на Българска народна банка частното ползване ще забави растежа си, а държавното ще замръзне на тазгодишните равнища.
За по-ограниченото ползване на семействата ще способства повишението на лихвите по депозитите, което ще подтиква хората да усилят вложенията си в българските банки.
От друга страна, потреблението ще намалее и поради закъснение на растежа на действителния наличен приход на семействата в изискванията на запазваща се висока инфлация.

За по-скромното ползване ще способства и предстоящото закъснение в темпа на кредитиране, дължащо се на набор от фактори като стягането на изискванията за даване на заеми от банките вследствие от повишението на антицикличния буфер, както и на повишението на лихвените проценти.
Правителственото ползване пък ще бъде арестувано на тазгодишните равнища във връзка и с политическата рецесия и неналичието на признат бюджет за 2023 година
Очакванията на Българска народна банка са покачването на лихвените проценти от Европейската централна банка да продължи до третото тримесечие на 2023 година
В изискванията на забележителна ликвидност в банковата система бе регистрирано относително едва покачване на лихвените проценти по депозитите и заемите в България до момента.
Въз основа на упованията за по-нататъшно стягане Българска народна банка чака почналата наклонност към повишаване на лихвените проценти по заемите и депозитите да се ускори до края на 2023 и 2024 година и те да се запазят на тези равнища.

Българска народна банка чака инфлацията да се забави до 7% през тази година след надхвърлените 15% през миналата 2022 година

Фактори за нейното равнище са частично и административно определяните цени, като тези на ВиК услугите, природния газ и повдигането на акциза на тютюневите произведения. Преустановяването на отстъпката за горивата се чака да има отрицателен резултат върху инфлацията тази година.

Припомняме, че държавното управление на президента Румен Радев приготвя нова сходна мярка от месеци, само че по последна информация тя ще се забави най-малко до март.

Централната банка чака темпът на нарастване на облагите на бизнеса в България да се забави и това да докара до по-бавно повишаване на депозитите на компаниите. Заради повдигането на лихвите се чака фирменото кредитиране също да се забави.

За тази година Българска народна банка вижда още слаб напредък на заетостта и намаление на безработицата в резултат на демографската рецесия и намаляването на популацията.

В същото време задълбочаването на дефицита на работна мощ в страната ще продължи да оказва напън за по-висок действителен напредък на заплатите по отношение на повишаването на продуктивността на труда, написа economic.bg.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР