Централната банка на Австралия повиши днес референтната си лихва за

...
Централната банка на Австралия повиши днес референтната си лихва за
Коментари Харесай

Австралия повиши водещата си лихва за пръв път от 11 години

Централната банка на Австралия увеличи през днешния ден референтната си рента за първи път от над 11 години - от 0,1 на 100 до 0,35 на 100, съобщи Асошиейтед прес. 

Повишението бе необятно предстоящо, откакто публични данни демонстрираха предходната седмица, че инфлацията в страната е повишена до 5,1 на 100 през годината до март. Това е най-високият годишен ритъм на инфлацията от 2001 година, когато нов 10-процентов федерален налог върху потреблението докара до краткотраен връх на индикатора.  

Ускоряването на инфлационния ритъм през март е предизвикано от повишаването на горивата и покачването на жилищните разноски, както и от дефицита на храни след неотдавнашните наводнения. 

С смяната на лихвите централната банка се пробва да задържи инфлацията в диапазона 2-3%. Лихвата бе на рекордно ниското си ниво 0,1 на 100 от ноември 2020 година. Показателят не е повишаван от ноември 2010 година, когато бе вдигнат до 4,75 на 100. 

Това е първият път от 2007 година, когато централната банка, чиято самостоятелност бе закрепена в законодателството през 1996 година, трансформира водещата си рента по време на предизборна акция. Консервативното държавно управление на премиера Скот Морисън ще се бори за четвърти тригодишен мандат в изборите на 21 май. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР