Централите за спешни повиквания на международния телефон 112 трябва да

...
Централите за спешни повиквания на международния телефон 112 трябва да
Коментари Харесай

Убийство на непълнолетна променя разпоредбите за тел. 112

Централите за незабавни повиквания на интернационалния телефон 112 би трябвало да могат да локализират мястото, от което се получава всяко позвъняване. Решението на съда в Люксембург е разследване от трагичната гибел на една госпожица.

Миналата седмица Върховният съд на Европейския съюз постанови, че мобилните оператори би трябвало да могат да засичат местоположението на лицата, които се обаждат до интернационалния номер за незабавни случаи 112. Полицията, Бърза помощ и пожарната би трябвало да имат опция да наблюдават къде тъкмо се намира обаждащият се, без значение дали в мобилния му телефон има SIM карта или не.

Смъртта на едно отвлечено момиче в Литва

Съдът на Европейския съюз в Люксембург взе решение да задължи мобилните оператори да употребяват специфична проследяваща система след един съдбовен случай от 2013 година, при който бе отвлечена литовска госпожица, а по-късно изнасилена и убита. 17-годишното момиче звъняло 10 пъти на незабавния телефон 112, молейки обезверено за помощ.

В централата за незабавни повиквания обаче не се виждал номера на потребления мобилен телефон, което попречило да се откри местоположението на девойката. Младото момиче, отвлечено от литовския град Паневежис, било изнасилено и изгорено живо в багажника на автомобил.

По-късно фамилията на момичето завежда иск против литовската страна за неспазване на разпоредбите на Европейски Съюз, според които страните-членки би трябвало да подсигуряват, че след всяко позвъняване на телефон 112 местоположението на обаждащия се може да бъде засечено. По-късно казусът бе отправен до Съда на Европейски Съюз.

Засега не е ясно дали телефонът на момичето е имал SIM карта или е имало някаква друга причина, която е попречила номерът ѝ да бъде проследен.

Според Европейската асоциация за незабавните номера, осем от 28-те държави-членки на Европейски Съюз, включително и Франция, понастоящем не дават опция на телефони без SIM карта да правят позвънявания към телефон 112. Асоциацията изясни, че това ограничаване съществува, с цел да се предотвратят инцидентните повиквания на деца, които си играят с телефона.

Има и други трагични случаи

Страните-членки на Европейски Съюз сега образуват болшинството от страни, които употребяват единния номер за незабавни случаи 112. Още няколко страни, измежду които Австралия, Китай, Индия, Турция и Съединени американски щати са подхванали стъпки, с цел да вкарат услугата.

Сходен драматичен случай в Румъния провокира многохилядни митинги в Букурещ през лятото на тази година. 15-годишно момиче бе звъняло на полицията три пъти, с цел да заяви, че е отвлечена от мъж, който я е изнасилил. Когато румънската полиция стига до нея цели 19 часа след позвъняването, момичето е към този момент мъртво. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР