Центърът за върхови постижения (ЦВП) Наследство БГ“ организира Международен курс

...
Центърът за върхови постижения (ЦВП) Наследство БГ“ организира Международен курс
Коментари Харесай

Гърци и японец ще се учат да разчитат византийски надписи в Несебър

Центърът за върхови достижения (ЦВП) „ Наследство БГ “ провежда Международен курс за напреднали докторанти и млади учени по византийска епиграфика in situ (Advanced Summer Course ‘Byzantine Epigraphy in Situ’/ BEinSitu) в Несебър през интервала 12-15 септември 2023 година, оповестиха уредниците.


Лектори на обучителния курс ще бъдат известни експерти по византийска, късноантична (латинска) и късносредновековна гръцка епиграфика като доктор Ида Тот от Университета в Оксфорд, Англия, доктор Андреас Роби от Австрийската академия на науките, проф. Антонио Енрико Феле от Университета „ Алдо Моро “ в Бари, Италия, доцент доктор Георгиос Палис от Атинския университет, Гърция и проф. д.н. Емануел Мутафов от Българска академия на науките. До 31.03.2023 година подадоха молби за присъединяване доста претенденти от разнообразни институции по света, от които уредниците утвърдиха 19 млади откриватели на средновековната балканска просвета и писмени обичаи. Сред тях има докторанти и постдокторанти от Сорбоната в Париж, Университета в Единбург, Австрийската академия на науките, НАИМ-БАН, Френската и Италианската археологическа школа в Атина. Успешните участници в курса са от Гърция, Сърбия, Полша, Япония, Кипър, България, Турция и Италия. Всички мероприятия, свързани с курса, ще се организират на британски език, а някои от лекциите в Старото кметство ще бъдат обществени. Освен занятия и лекции в Несебър, за участниците са планувани и работни визити на археологически обекти и музеи в Бяла и Созопол.

Подобен курс, напълно насочен към младежи, към тяхното бъдещо професионално насочване, се прави за първи път. Досегашните семинари по византийска епиграфика в Атина (2014 г.) и Истанбул (2018 г.), проведени от Комисията по византийска епиграфика към Международната асоциация на византолозите, са били предопределени единствено за експерти на еднообразно професионално равнище и са целели най-вече обмяна на опит. Курсът в Несебър се организира и на място, а не в образователни зали, т.е. участниците в него ще са в непосреден контакт с паметниците, ще се опитат да разчетат към момента непубликувани или надписи със противоречиво четене, с помощта на общителното подпомагане на Музея „ Старинен Несебър “ и Община Несебър. Центърът за върхови достижения „ Наследство БГ “ пък покрива всички разходи по пътя в България, настаняването и прехраната на всички преподаватели и обучаеми. Сред тях е и японец, който е докторант в Университета в Единбург. За по-малко от седмица Несебър, Бяла и Созопол ще се трансфорат в международна столица на проучванията в региона на византийската епиграфика, пораждайки интерес у млади специалисти от целия свят към предишното на нашите земи. Мероприятието ще се открие тържествено на 11.09. в 9:30 ч. от кмета на Несебър и чл.-кор. Иван Илчев, началник на ЦВП „ Наследство БГ “. Занятията от курса в Бяла, Варненско, ще бъдат на 14.09., а в Созопол на 15.09.2023 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР